Un nou pas a fost făcut în cadrul proiectului privind construirea depozitului ecologic de la Frăteşti. Marţi, 29 martie, la Giurgiu, a avut loc o conferinţă la care au participat primari giurgiuveni, specialişti în protecţia mediului şi conducerea Consiliului Judeţean. La întâlnire au venit şi reprezentanţii mai multor şcoli din Giurgiu şi, bineînţeles, toţi cei care fac parte din echipa de implementare a proiectului denumit „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Giurgiu”.În cadrul conferinţei au fost prezentate toate detaliile proiectului, obiectivele acestuia, etapele parcurse până în prezent şi cele viitoare. „Avem deja în licitaţie cel mai important contract, cel privind construcţia centrului de la Frăteşti pentru prelucrarea deşeurilor solide. Avem aproape finalizată procedura privind încheierea depozitelor neconforme de la Giurgiu şi Bolintin Vale şi avem încheiate alte câteva contracte de mai mică valoare dar de maximă importanţă pentru bunul mers al proiectului în ansamblu”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu.
Edilul a precizat că, dincolo de momentele tensionate ce au marcat debutul proiectului, cu privire la realizarea depozitului de la Frăteşti, în prezent cei care implementează proiectul se bucură de un curent favorabil în derularea investiţiilor. „Este o zi foarte importantă pentru Consiliul Judeţean dar mai ales pentru întreg judeţul. Avem ocazia să lansăm unul dintre cele mai importante proiecte, care va influenţa în mod direct dezvoltarea acestei regiuni”, a mai spus Beianu.
Proiectul privind implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor are ca scop eliminarea impactului asupra mediului şi a riscurilor asupra sănătăţii oamenilor date de modul necorespunzător de gestionare a deşeurilor. Proiectul are o valoare de peste 100 de milioane de lei, dintre care aproape 83 de milioane reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională. Cofinanţarea autorităţilor locale şi judeţene se ridică astfel la circa 100 de miliarde lei vechi.
Un proiect pentru sute de mii de oameni
Proiectul Consiliului Judeţean va însemna îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a standardului de viaţă prin reabilitarea infrastructurii vechi din sectorul deşeurilor solide. De investiţii vor beneficia peste 297 de mii de giurgiuveni.
Prezent la întâlnirea de marţi de la Giurgiu, unul dintre team-liderii de proiect, Charles Lauzon, a amintit că odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, trebuie să respectăm principalele obiective ale UE, fiind vorba despre gestionarea deşeurilor pentru protecţia mediului şi a vieţii oamenilor, dezvoltarea durabilă şi promovarea sectorului privat. Proiectul câştigat de autorităţile judeţene giurgiuvene respectă toate cele trei obiective amintite.
„Vreau să subliniez că Giurgiu este cel de-al doilea judeţ care obţine fonduri pe Programul Operaţional de Mediu pentru un proiect privind gestionarea deşeurilor, şi sperăm astfel ca Giurgiu să fie un lider pe piaţa aceasta de implementare a unor proiecte de acest tip”, a mai spus Lauzon.
La rândul său, managerul de proiect Cristian Ţone a prezentat în detaliu tot ceea ce presupune proiectul privind implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor. „Este un proiect care se adresează judeţului Giurgiu, este un proiect de realizare a unui management integrat al deşeurilor din judeţul Giurgiu, care presupune toate fazele de la colectare, transport, depozitare şi prelucrare în parte a deşeurilor”, a subliniat Ţone..
Cel care reprezintă firma ce va executa lucrările de construcţie a centrului de depozitare a deşeurilor de la Frăteşti, dar şi realizarea platformelor din judeţ, Ioan Ştefănescu, a fost şi el prezent la conferinţa de la începutul acestei săptămâni. „Avem trei obiective mari, realizarea centrului de la Frăteşti, contractul privind închiderea gropilor neconforme şi construirea a aproximativ 2.700 de platforme în mediul rural”, a spus Ştefănescu. Firma pe care acesta o reprezintă este cea care a contribuit şi la implementarea unui proiect asemănător la Piatra Neamţ.
Revenind la Giurgiu, în următoarea perioadă, în cadrul proiectului Consiliului Judeţean, va fi realizat un centru de management integrat al deşeurilor, construit la standarde europene la Frăteşti, care va cuprinde un depozit ecologic, o staţie de sortare a deşeurilor şi o staţie de compostare. De asemenea vor fi realizate facilităţi de colectare a deşeurilor, fiind vorba despre 2.630 de puncte de colectare rurală şi 114 platforme de colectare urbană, dar şi trei centre de colectare. Vor fi închise şi ecologizate depozitele de deşeuri de la Giurgiu şi Bolintin Vale şi vor fi achiziţionate echipamente de colectare a deşeurilor. Proiectul a presupus şi alcătuirea unei asociaţii la care au aderat 50 din cele 54 de comune ale judeţului Giurgiu.