În curând, costurile de colectare a gunoiului menajer vor scădea semnificativ. Asta pentru că distanţa de transport a gunoiului va fi redusă prin punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Frăteşti. Acolo, lucrările pentru finalizarea investiţiei Consiliului Judeţean au intrat în linie dreaptă. Conform graficului de execuţie, lucrările la depoziul ecologic sunt realizate în proporţie de 90%. Au fost deja finalizate atât lucrările de montaj cât şi reţelele exterioare de utilităţi. Investiţiile sunt în linie dreaptă şi la staţia de sortare, acolo fiind finalizată deocamdată doar pardoseala. De asemenea, mai trebuie efectuată montarea echipamentelor şi testarea lor.
Ioan Corneliu Henţiu, director departament Iridex Group Construcţii, ne-a declarat: „În principiu, lucrările de construcţii-montaj au fost finalizate, inclusiv cele de reţele exterioare. Mai sunt de finalizat – la nivel de construcţii, pardoseala din staţia de sortare, iar ca aspect general, montarea echipamentelor tehnologice şi probarea lor.”
În prezent, se lucrează la instalarea cântarului rutier ce va măsura cantităţile de deşeuri intrate în depozit, iar în perioada rămasă până la finalul lunii aprilie urmează să fie finalizate Hala de Sortare, Staţia Peco, Atelierul auto, clădirea administrativă, cabina poartă şi alte instalaţii anexe, necesare funcţionării integrate a depozitului de deşeuri. Prima celulă, în care vor fi depozitate deşeurile ce nu pot fi reciclate, a fost finalizată, în cadrul proiectului fiind proiectate pentru construcţie în timp, încă două astfel de celule.
Directorul Ioan Corneliu Henţiu a adăugat: „În cadrul proiectului s-au proiectat 3 celule, acestea urmând să se construiască dupa ce se va umple prima celulă. Termenul estimat pentru umplerea unei celule este de 7 ani. A doua celulă va fi un pic mai mare, fiind proiectată pe o durată de 9 ani.”
Investiţia de 9 milioane de euro, cât valorează Depozitul Ecologic de la Frăteşti, se apropie aşadar cu paşi repezi de final. Mai sunt necesare câteva săptămâni pentru ca depozitul să devină funcţional.
Din activitatea de prelucrare a deşeurilor, de aici se vor putea obţine materii prime pentru diverse procese tehnologice. Cum ar fi plastic şi metale sau chiar îngrăşăminte chimice.