COMUNICAT DE PRESĂ
Deputatul Liliana Ciobanu solicită finalizarea investiţiei
„Centrul de Management Integrat al Deşeurilor” de la Frăteşti-Giurgiu
ÎNTREBARE
Adresată: Doamnei Ministru Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
De către: Deputat independent de Giurgiu, Liliana Ciobanu.
Obiectul întrebării: Nefinalizarea investiţiei „Centrul de Management Integrat al Deşeurilor” de la Frăteşti-Giurgiu.
Stimată doamnă Ministru,
Vă supun atenţiei o problemă extrem de importantă pentru protecţia mediului din sudul României, respectiv nefinalizarea investiţiei gropii de gunoi ecologice de la Frăteşti, judeţul Giurgiu, parte a proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Giurgiu”. Această investiţie a costat până acum statul român o sumă impresionantă, respectiv 30 de milioane de euro, dar oamenii din Giurgiu nu pot beneficia de ea din motive necunoscute.
Vă aduc la cunoştinţă că funcţionarea acestei investiţii întârzie în mod nepermis, mai ales că predecesorul dumnevoastră în funcţie a precizat, într-un răspuns la o interpelare anterioară, că obiectivul ar fi trebuit să fie funcţional în anul 2014. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, iar fiecare zi de întârziere costă statul român şi judeţul Giurgiu alte sume importante de bani.
Finalizată încă din 2012, groapa de gunoi ecologică de la Frăteşti nu funcţionează nici acum, iar giurgiuvenii se întreabă, şi vă întreabă, pe bună dreptate, dacă această situaţie nu este consecinţa unor jocuri de culise sau a unor aspecte mai puţin corecte. Nici în prezent nu s-a stabilit operatorul care se va ocupa de groapa de gunoi de la Frăteşti, şi, de asemenea, nu a fost organizată licitaţia pentru desemnarea firmelor care vor presta serviciile de colectare şi transport al deşeurilor din cele patru sectoare desemnate la nivelul judeţului Giurgiu.
Subliniez că este vorba despre o investiţie extrem de importantă pentru judeţ, care ar genera o serie de locuri de muncă absolut necesare locuitorilor din Giurgiu, confruntaţi cu o rată mare a şomajului.
Vă întreb cu respect:
1. De ce nu funcţionează groapa ecologică Frăteşti din moment ce toate instituţiile statului susţin că este finalizată?
2. Câţi bani publici s-au cheltuit pentru această investiţie şi cât costă nepunerea sa în funcţiune?
2. Cine se face vinovat de tergiversarea investiţiei, mai ales că în ultimii ani, în ciuda existenţei acestei gropi ecologice în Giurgiu, primăriile din judeţ sunt nevoite să încheie contracte costisitoare cu firme din Bucureşti?
Solicit răspuns scris.
Deputat independent de Giurgiu,
LILIANA CIOBANU