Cel de-al patrulea Forum, anual, SUERD, care s-a desfășurat săptămîna trecută la Ulm, Germania a reunit toți actorii implicați în Programul privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării. Altături de alți reprezentanți ai autorităților publice, ai societății civile și mediului de afaceri, la lucrările formului a participat și primarul municipiului.
Având drept temă Strategia Dunării, întâlnirea s-a constituit într-un schimb de păreri și opinii constructive de cooperare între membrii activi, menite să genereze proiecte privind dezvoltarea zonei.
Subiect abordat în conferința de presă a edilului municipiului Giurgiu, Programul Strategia Dunării a fost prezentat ca o oportunitate de dezvoltare a tuturor țărilor implicate la acest nivel.
Astfel, în cadrul celei de opta Conferințe a orașelor și regiunilor dunărene a fost abordată o tematică de discuții ce a atras un mare interes din partea celor prezenți. Astfel, realizarea unui complex de construire a mai multor poduri peste Dunărea inferioară, care să faciliteze dezvoltarea regiunii după modelul Dunării Superioare, a fost doar una dintre propunerile care ar rezolva multe dintre problemele de legătură între state.
Concentrat pe obiective precum inovație, pregătire profesională , mobilitatea forței de muncă și migrație, competitivitate și antreprenoriat, dar și pe rolul societății civile, Strategia UE pentru Regiunea Dunării și-a demonstrat potențialul în toate proiectele de dezvoltare, dar lansează și provocări privind folosirea resurselor sau cooperări legate de schimbările climatice.
Despre acest eveniment, primarul Nicolae Barbu a precizat că reprezintă un moment de cotitură în implementarea și dezvoltarea acestui program. Participarea și contactele stabilite la acest Forum, i-au oferit primarului de Giurgiu posibilitatea de a perfecta o serie de colaborări, municipalitatea reușind să abordeze un nou proiect, care beneficiază de toate facilitățile pe care le oferă acest organism. Și anume, finanțare în cuantum de 85% primită de la Bruxelles prin programul CEF, pentru un proiect al cărui contract de finanțare va fi semnat în curând.
Tot la capitolul proiecte depuse, primarul Barbu a precizat că, pe 3 noiembrie a fost depus un nou proiect – FAPhNE, prin care se urmărește crearea unei rețele care să asigure o dezoltare echilibrată a tuturor partenerilor de pe Dunăre, iar în cadrul programului Interreg V B, municipalitatea a realizat parteneriate în implementarea și derularea altor mari proiecte precum – Circuitele Dunării, Soluții de mediu și Strategie de biciclete electrice.
Nina Mițoi
……………………………………………………………………………………………………….