Data de 11 februarie marcheză, în toate ţările Uniunii Europene, Ziua Europeană a numărului unic 112. Din păcate, în România este încă un prilej de a contabiliza inconştienţa unora, care nu înţeleg nici acum că la 112 se sună numai pentru o situaţie de urgenţă, astfel că aproape 70% din apelurile la numărul unic de urgenţă sunt false.
Aproape 19 milioane de apeluri au fost făcute, în cursul anului 2012, la numărul unic de urgenţă 112, la nivel naţional. Din păcate, însă, doar puţin peste o treime dintre acestea au fost reale. Nici la nivelul judeţului Giurgiu, situaţia nu este diferită. Astfel, din cele circa 290.000 de apeluri recepţionate de operatorii numărului unic de urgenţă 112, 68,27% au fost false! Vorbim despre apeluri făcute de copii, care găsesc, probabil, foarte amuzant să sune la 112 în joacă, dar şi despre tineri şi, mai grav, persoane cu probleme psihice, care încarcă absolut inutil liniile la 112. Majoritatea apelurilor false vine de pe cartele prepay, astfel că este foarte greu de depistat autorul. Tocmai de aceea, numărul giurgiuvenilor sancţionaţi pentru astfel de apeluri false în 2012 este destul de mic- doar 579. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Giurgiu, mulţi dinre cei care sună la 112 fără a avea un motiv real adresează injurii operatorelor, râd, pun muzică la telefon sau, pur şi simplu, nu vorbesc, fără a conştientiza că un astfel de apel fals poate duce la pierderea unei vieţi. În ceea ce priveşte apelurile reale, mai mult de jumătate au necesitat intervenţia Ambulanţei, în 31% din cazuri a fost nevoie de echipajele Poliţiei, pompierii şi echipajele SMURD au intervenit în 14% din totalul apelurilor reale la 112, iar jandarmii, în doar 2.79%.
1 comentariu
treaba de banda si de acoperire. Daca imi aduc eu bine amtnie, la GSM banda necesara e undeva pe la 9.6k, compresia se face in niste dsp-uri. Si in conditiile in care ai numai voce, n-ai probleme de prioritizare, samd. Daca in schimb ai date, daca vecinul de autobuz se uita la un film pe net si mananca toata banda de pe celula respectiva, mumu callul tau. Ar trebui ca telefoanele sa marcheze cumva vocea, si in special, operatorii sa aiba incredere in marcajul telefonului (o sa dureze 30 de minute pana la prima aplicatie de torente cu marcajul de voce). Treburile sunt ceva mai complicate. PS. Pe Android merge de cand se stie voip peste 3G. Pana si in Symbian merge.