Cultură

Dragobetele în credinţa populară şi la Giurgiu

Sărbătoarea de Dragobete este plină de simbolistică şi semnificaţii, iar specialiştii etnografi spun că se sărbătoreşte de mai bine de 150 de ani. Dragobetele semnifică atât începutul cât şi sfârşitul: începutul unui nou anotimp şi al reînsufleţirii naturii şi sfârşitul iernii şi al desfătărilor lumeşti, căci urmează Postul Sfânt al Paştelui.

Pe vremuri, în această zi, tinerii frumos îmbrăcaţi obişnuiau să se strângă în păduri şi pe câmpuri şi să culeagă primele flori ale primăverii, ghioceii şi viorelele. Culesul florilor se continua apoi cu voie bună şi cântece. Din bătrâni se ştie că la ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar baieţii încercau să le prindă şi să le sărute, de aici şi vorba “Dragobetele sărută fetele”. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă şi sărutul era considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii dintre cei doi.

Cât priveşte semnificaţia etimologică a cuvântului “Dragobete”, aceasta vine tot din relaţia viitorilor soţi. “În această zi, fetele le dăruiau drăguţilor lor, băieţilor, bete, făcute chiar de ele, care semnificau legătura dintre ei”, ne-a explicat muzeograful Ana-Maria Biţică. Băiatul care purta această legătură, peste cingătoare, rămânea al fetei care i-a dăruit betele, spune tradiţia. Din legendele populare ştim şi că Dragobete nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcau extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Deşi nu se mai păstrează obiceiurile specifice, Dragobete a rămas şi în zilele noastre, simbol al dragostei la români.

Manifestări la Giurgiu

Ziua de Dragobete la Giurgiu a fost marcată prin mai multe manifestări artistice organizate de diferite instituţii de cultură şi de şcoli. Astfel, chiar în seara de 24 februarie, sărbătoarea iubirii la români a fost celebrată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu în stil românesc, printr-un spectacol autentic. Spectacolul a avut loc în incinta Centrului Cultural Ion Vinea şi pe scenă au urcat elevi ai claselor de canto muzică populară, acordeon şi dans popular care au prezentat un program diversificat. Un lucru remarcabil a fost acela că la acest spectacol au fost invitaţi şi copii din mai multe localităţi din judeţ şi nu doar din municipiu, cu toţii având ocazia să cânte în faţa unui public numeros.

Tot pe 24 februarie, zeci de liceeni au participat la o acţiunea numită “Dragobetele”, organizată de profesoarele Maria Băiatu şi Mihaela Georgescu, în colaborare cu Episcopia Giurgiu. Din program nu au lipsit versurile de dragoste, cântecele şi prezentările în power point realizate de elevi. Tot cu această ocazie, tinerii au putut afla mai multe despre semnificaţiile populare şi importanţa creştină a unor zile din luna februarie, inclusiv cea de Dragobete.

 

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!