În scopul prevenirii apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară, cauzate în această perioadă de creșterea consumului unor cantități și game variate de alimente tradiționale dar și a altor preparate culinare și având în vedere contextul general al evoluției mondiale și naționale a pandemiei COVID-19, respectiv menținerea stării de alertă la nivel național și măsurile dispuse pentru limitarea răspândirii și efectelor pandemiei, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu, prin personalul propriu de specialitate, desfășoară în această perioadă (premergătoare Sărbatorilor Pascale catolice și Sărbătorilor Pascale ortodoxe), acţiuni tematice de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar și a celor din sectorul creșterii animalelor. Acțiunile de control vor viza operatorii economici care desfășoară activități în legătură cu: producerea, manipularea și comercializarea alimentelor specifice perioadei, cu accent pe unitățile de procesare, carmangerii şi măcelării, unități din sectorul peşte, ouă, patiserie-cofetărie, unități de comercializare a alimentelor cu amănuntul (hyper/supermarket, magazine alimentare, piețe agroalimentare etc.), depozite, unități de alimentație publică (pensiuni, restaurante, cantine, catering etc.) dar și în locurile special amenajate unde prin tradiție poate fi aprobată sacrificarea mieilor, la cererea unor autorități locale;
În cadrul acestor activități de control, personalul de specialitate din cadrul DSVSA Giurgiu va efectua, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Poliție județean Giurgiu, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport aparținând unor operatori economici, dar și a mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării animalelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne rezultate în exploatații non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană.
Pe această cale, rugăm toți cetățenii județului să ne informeze de urgenţă, în cazul în care au cunoştinţă despre existența unor situaţii referitoare la posibile încălcări sau fraudări ale legislației în domeniul siguranței alimentare.
Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Giurgiu precum și a circumscripțiilor teritoriale (CSVSA Oficiale), telefonic la numărul 0246.230.491 sau pe adresa de e-mail office-giurgiu@ansvsa.ro
În baza experienței din anii anteriori, readucem în atenția consumatorilor să acorde în această perioadă o atenţie deosebită la achiziționarea alimentelor, şi în special a produselor specifice perioadei pascale (ouă, carne de miel, carne de curcan, pește, produse lactate, cozonaci și produse de patiserie, alimente de origine vegetală etc), pentru a evita eventualele situații nedorite.
Pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un Centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat cel puțin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere și categoria de greutate.
În cazul comercializarii de lapte crud sau produse obținute din lapte crud destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, acestea pot fi comercializate, prin intermediul automatelor de lapte, în incinta spaţiilor special amenajate din pieţele agroalimentare. Comercializarea este permisă numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă, produsele fiind expuse în vitrine special destinate acestui scop, în recipiente din materiale uşor de curăţat şi igienizat. Pe perioada expunerii la vânzare și cea a comercializării laptele și produsele lactate trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, originea laptelui (vacă, oaie, capră etc).
Carnea de oaie/capră comercializată prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarket etc.), trebuie să provină în exclusivitate din abatoare autorizate sanitar veterinar, înscrise pe site-ul ANSVSA.
Carcasele de ovine trebuie să fie marcate cu marcă de sănătate (stampilă), de către un medic veterinar. Marcile de sănătate oficiale sunt în acest caz ovale (de 6,5/4,5 cm) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat ”România” iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau EC. Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă iar populaţia este rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă. Tot în acest context recomandăm, pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore) ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiției la oaie este că în partea superioară nu au incisivi (dinți anteriori), aceștea fiind înlocuiți cu un țesut conjunctiv – moale, numit burelet.
Carnea de miel/ied provenită din sacrificarea mieilor în spații special aprobate temporar de către DSVSA Giurgiu, la cererea unor autorități locale, pentru a veni în sprijinul micilor producători locali, va fi marcată cu o stampilă ce va fi de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interior superior va fi inscripţionat “România” la mijloc codul centrului/ punctului temporar de sacrificare “, sub forma – GR… urmat de un număr, iar inferior inscripţia “CONTROLAT SANITAR VETERINAR”.
În aceste spații temporare de sacrificare, carnea de ovine/caprine va fi obținută doar la solicitarea directă a consumatorului, fiind interzisă introducerea cărnii în unitățile de alimentație publică sau comercializată în alte locații (piețe, magazine etc.)
În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare) ce sunt marcate cu marcă ovală.
În acest context reamintim cetățenilor principalele recomandări:
- este interzisă comercializarea animalelor vii, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA);
- din cauza evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat;
- vânzarea/ achiziționarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în BND (baza națională de date), care sunt situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitară veterinară ca urmare a evoluției unor boli, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare înstrăinării animalelor;
- se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei şi confiscarea în întregime a cantităţilor de alimente expuse la vânzare;
- recomandăm tuturor consumatorilor să achiziționeze alimente doar din unități autorizate sanitar veterinar, unități la nivelul cărora putem asigura controlul alimentelor;
- în contextul actual, în care activitățile de comercializare a alimentelor în mediul on-line au o pondere tot mai ridicată, avertizăm toți consumatorii să verifice – pentru evitarea achiziționării de alimente contrafăcute sau insalubre, anterior oricărei comenzi pe internet, DACĂ PRODUCĂTORUL/FURNIZORUL DE ALIMENTE DEȚINE AUTORIZAȚIE SANITARĂ VETERINARĂ!!!. Verificarea este la îndemâna oricărui consumator și se realizează prin consultarea paginii de internet a DSVSA județeană, din județul în care se găsește vânzătorul;
La nivelul structurilor DSVSA GIURGIU programul de lucru în perioada 22.03.2021 – 01.05.2021, a fost adaptat astfel încât să poată fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
îAstfel:
- la nivelul sediului DSVSA Giurgiu programul zilnic de activitate este: luni-joi între orele 8.30 și 17.00 și vinerea între 8.30 și 14.30, iar în afara acestui interval și pentru zilele nelucrătoare/sărbătorile legale se asigură permanență telefonică,
- la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) Giurgiu, Călugăreni, Mihăilești și Bolintin Vale, programul de lucru este identic cu al D.S.V.S.A Giurgiu, iar în afara programului se asigură permanență telefonică;
- orarul de funcționare, ce cuprinde numele și prenumele responsabilului pentru fiecare zi de activitate și numărul de telefon la care poate fi contactat va fi afișat la fiecare circumscripție sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor oficială din județ, inclusiv la sediul DSVSA Giurgiu;
Director executiv,
Dr. Loredana PIȚURU