Actualitate Cultură Economic Educație ORDINE PUBLICA Pixu' corect Politic ŞCOALA GIURGIUVEANĂ Social

Dumitru Beianu, viitorul Președinte Consiliul Județean Giurgiu: „EDUCAȚIA ȘI CULTURA, DOMENII ESENȚIALE”

Dumitru Beianu își propune proiecte ambitioase pentru urmatorul mandat: fie că vorbim despre mult-așteptatele rețele de gaze naturale în mediul rural, reabilitarea integrală a Spitalului Județean de Urgență sau cadastrul general al județului, vorbim despre proiecte vitale în domeniile care afectează profund viața de zi cu zi și, deopotrivă, oferă speranța unui viitor prosper pentru toți giurgiuvenii!

In articolul de faţă, vom vorbi despre EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ

MODERNIZARE TEATRU TUDOR VIANU

Modernizarea Teatrului Tudor Vianu reprezintă o investiţie aşteptată deopotrivă de copii şi adulţi. Dincolo de specificul instituţiei, respectat şi apreciat de giurgiuveni, teatrul poate oferi condiţii pentru diferite cursuri legate de activităţile din gamă, poate găzdui o sală de cinematograf şi o terasă destinată aceloraşi activităţi distractiv educative.


Propunerile de reevaluare a sistemului de educaţie încununează 30 de ani de experimente eşuate în ceea ce priveşte cea mai importantă investiţie în viitor a societăţii româneşti. Relansată încă din primii ani de existență a noii democrații românești, activitatea educațională a tinerei generații a constituit și constituie un obiectiv fundamental al tuturor  instituțiilor de profil, al celorlalți parteneri implicați și mai ales interesați, dar mai cu seamă al sistemelor, organismelor și instituțiilor, toate acestea evidenţiind că educația este și trebuie să fie prioritatea „zero” a societăţii româneşti.

Primul pas îl reprezintă încurajarea primarilor în demersul de a obţine finanţare, pe fonduri europene sau prin Compania Naţională de Investiţii, pentru grădiniţe cu program prelungit. Dat fiind că multe persoane din judeţ ajung târziu acasă, asemenea soluţii educaţionale pentru copiii mici reprezintă un ajutor important pentru familiile tinere.

În completarea eforturilor ce se depun la nivel naţional, administraţia judeţului trebuie să se concentreze constant, în acest domeniu, pe alocarea unor importante resurse umane şi financiare pentru pregătirea celor aproximativ 33 800 de copii care, în anul şcolar 2020 – 2021, au călcat pragurile şcolilor din judeţul Giurgiu.

Un model de bună practică, ce a dat rezultate în anii 2010 – 2011, a fost “Şcoala de duminică”, un proiect iniţiat de Liceul Tudor Vianu care permitea copiilor ambiţioşi, dar fără posibilităţi deosebite, să parcurgă un program de pregătire suplimentară asigurat de cadre didactice din liceu, costurile aferente finanţării acestei activităţi fiind suportate de Consiliul Județean Giurgiu. Plecând de la realitatea că elevi conştiincioşi dar şi cadre didactice competente există în fiecare şcoală şi liceu, este obligatorie abordarea multiplicată a unui asemenea proiect care să vizeze, în primă fază, elevii din anii terminali, dat fiind că Giurgiu a înregistrat rezultate nedorite, în ultimii ani, în ce priveşte promovabilitatea.

Continuând preocupările pentru performanţă, judeţul Giurgiu are nevoie de un Centru de pregătire a echipelor de copii şi tineri care participă la orice fel de competiţii naţionale şi, de ce nu, internaţionale. Pregătirea poate fi asigurată de cadre didactice însoţitoare, profesori reprezentativi din judeţul nostru sau lectori universitari din ţară şi strainătate. În perioada 2011-2012 a existat, la nivelul Consiliului Judeţean Giurgiu, preocupare pentru amenajarea unui asemenea centru la Bucşani, pe un teren achiziţionat de Consiliul Județean Giurgiu, unde urma să se extindă o construcţie existentă. Pe un teren pus la dispoziţie de comunele sau orașele interesate, o construcţie modernă întinsă pe 1000 – 1200 mp, va putea primi aproximativ 50 de elevi la pregătire zilnică sau 20 de elevi şi 5 cadre didactice în spaţii de cazare amenajate pentru sesiuni de pregătire în mai multe zile.

În ceea ce priveşte sportul şi activităţile recreative, şi în municipiu mai există şcoli fără sali de sport, iar în ceea ce priveşte mediul rural, este realizabil obiectivul ca toate şcolile să deţină, după următorii 4 ani, un teren de sport multifuncţional.

Anul 2011 a fost  primul an de premiere, în completarea burselor de performanţă,  în cadrul unor gale judeţene organizate separat, peste 400 de elevi câştigători în competiţii şi concursuri de nivel judeţean, naţional şi internaţional, respectiv 100 de cadre didactice a căror activitate profesională a fost evaluată de Comisia de Educaţie din cadrul Consiliului Județean Giurgiu. Este evident că performanţa cere respect, aplauze şi, de ce nu, premii care să motiveze continuitatea şi progresul. Un asemenea dublu eveniment va fi organizat anual şi reprezintă o minimă dovadă de preţuire pentru efortul copiilor, dar şi al tuturor educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor care şlefuiesc, cu mare dragoste, generaţiile ce reprezintă  viitorul judeţului Giurgiu.

În ceea ce priveşte învăţământul profesional, la Grădinari s-au pus bazele, în 2010, graţie unui contract încheiat între firma „CCDL Events andTraining” şi Consiliul Județean Giurgiu, a unui “Centru de excelenţă pentru sudură de înaltă performanţă” care-şi propunea să pregătească, anual, serii de 40 de tineri în meseria de sudor, urmând ca, prin intermediul centrului, absolvenţii să fie repartizaţi pe piaţa muncii din Germania.

În bună colaborare cu firme private care solicită sprijin pentru calificarea tinerilor, asemenea proiecte privind învăţământul dual trebuie multiplicate, cu implicarea şi susţinerea, inclusiv financiară, a Consiliului Judeţean.

Colaborarea cu ONG-uri, pe vastul domeniu al îmbunătăţirii actului educaţional, va aborda şi parteneriate pentru sprijinirea, punctual şi eficient, a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, începând cu suplimentarea numărului de profesori de sprijin, inclusiv cu suport financiar de la Consiliul Județean Giurgiu.

Aflate în subordinea Consiliului Județean Giurgiu, Teatrul Tudor VianuMuzeul Teohari AntonescuBiblioteca Judeţeană I. A. BassarabescuCentrul de Conservare a Tradiţiilor Populare, sunt instituţii funcţionale care atrag tineri, care beneficiază de colective de specialişti dedicaţi culturii, dar clădirile au nevoie de lucrări de modernizare, dotări de ultimă generaţie, iar pentru corespondenţă, căminele culturale reabilitate trebuie să existe în fiecare comună. În etapa următoare, vorbim despre planificarea unor alocări bugetare suficiente pentru activităţi în afara oraşului, acolo unde actul de cultură, sub cele mai diversificate forme, ajunge mai greu şi fără o periodicitate mulţumitoare pentru copiii din satele judeţului.

În spiritul preocupării comune pentru tânăra generaţie, este foarte potrivită şi recomandarea, către Episcopia Giurgiului, pentru amenajarea, la Palatul Drugănescu, graţie unui proiect cu finanţare europeană depus de Consiliul Județean Giurgiu, dar şi la Schitul Sf. Ioan Rusul din Slobozia, a unor tabere de copii profilate pe diverse activităţi educative, pentru susţinerea cărora este obligatorie implicarea permanentă a instituţiei.

  1. Centru de excelență
    Motivație:
    – 
    obligativitatea administraţiei judeţene de a crea un mediu de pregătire pentru performanţe superioare;
    Valoare estimată (EUR): 200.000;
    Perioada de execuție: 2020 – 2021;
    Observații: costurile includ amenajarea spaţiilor, dotari, cheltuieli de funcţionare anuale, inclusiv indemnizaţii pentru profesori.
  2. Centru de pregătire
    Motivație:
    – existenţa mai multor şcoli,  echipe şi cluburi cu performanţe remarcabile impun amenajarea unui asemenea centru, utilizabil pentru activităţi curiculare dar nu numai.
    Valoare estimată (EUR): 2.500.000;
    Perioada de execuție: 2020 – 2024;
    Observații: valoarea investiţiei  include amenajarea, în spaţiul adiacent, a unor terenuri pentru activităţi sportive.
  3. Modernizare Teatru Tudor Vianu
    Motivație:
    – spaţiu de desfăşurare a numeroase spectacole de teatru şi nu numai, concursuri şi festivaluri organizate periodic de Consiliul Județean Giurgiu;
    Valoare estimată (EUR): 3.000.000;
    Perioada de execuție: 2020 – 2024;
    Observații: modernizarea sălii mici şi o necesară consolidare au reprezentat obiectul unui contract, reziliat în 2013. Modernizarea sălii mari, la fel de necesară, trebuie completată cu asigurarea funcţiunilor în toate spaţiile, inclusiv cele exterioare (terasa).

Votează Dumitru Beianu – Președinte Consiliul Județean Giurgiu

*Comandat de PNL Giurgiu, CUI mandatar financiar 21200012„.

https://recladim-giurgiu.webflow.io/educatiecultura

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!