Sport

După al 7-lea Wimbledon, Federer redevine numărul unu ATP

Nu mai credea nimeni. Nici măcar fanii săi declaraţi, cei care îi urmăriseră ascensiunea încă din 2002, anul ce precedea prima victorie majoră: Wimbledon 2003, cu Philippoussis în finală. Vă mai amintiţi de acel australian gigant, cu origini elene? Roger îl învingea în minimum de seturi, 7-6, 6-2, 7-6. Tiebreak-uri la 5 şi la 3.

 O mai spunem o dată. Nu mai credea nimeni într-o victorie de mare şlem. Roger Federer, 31 de ani pe 8 august, nu avea să mai câştige un turneu major. De ce? Pentru că Rafa Nadal, Nole Djokovic, Andy Murray, dar şi Del Potro, Tsonga, David Ferrer sau Berdich îi interziceau accesul la alt trofeu. Gata, ajunge, ar fi spus ei, 16 îţi ajung.

Ei bine, Fed-Ex a fost de altă părere. A ales să nu renunţe şi să-şi ”poarte crucea”. Şi asta după ce, mai bine de doi ani, Open-ul australian, Roland Garros-ul, Wimbledonul său favorit plus Flushing Meadows îşi galonau alţi winneri. Ultimul turneu de mare şlem câştigat ? Australian 2010, după un 6-3, 6-4, 7-6 în faţa lui Murray. Acel al patrulea turneu de la Antipozi, în minimum de seturi, se spunea că va fi şi ultima sa realizare notabilă.

Dacă l-a bătut atunci fără a se întrebuinţa, duminică, 8 iulie, pe iarba londoneză, întâlnea un alt Murray. Unul pregătit de Ivan Lendl, care nu avea de gând să mai renunţe încă dinainte de a-şi fi terminat încălzirea. Andy Murray, varianta 2012, reprezenta primul britanic în ultimul act laWimbledondin… 1938 încoace. Andy Murray, varianta 2012, se dorea primul britanic învingător laWimbledondin… 1936 încoace.

Federer a fost însă de altă părere şi după ce a cedat primul set, nu s-a mai oprit dintr-un sprint ce l-a adus la egalitate cu legendarul Pete Sampras, idolul din copilărie. Scorul finalei Wimbledon 2012: 4-6, 7-5, 6-3, 6-4.

Una peste alta, după ce a agonizat în anonimat mai bine de doi ani, tenismenul ce a generat bulversarea celor mai multe statistici a câştigat cel de-al 7-lea Wimbledon, egalând aşadar recordul lui Pete Sampras la Londra, după ce i-l egalase şi la New York, la al 5-lea succes în 2008, tot cu Murray în finală.

În plus, Roger Federer, prin cele 17 turnee de mare şlem, mai are un american ”în buzunar”. Pe Andre Agassi. Elveţianul a câştigat patru turnee în Australia şi unul la Paris, aidoma actualului soţ al lui Steffi Graff. Ei bine, să ai palmaresele celor doi cei mai buni tenismeni americani în propriul CV, iată dovada că, într-adevăr, Roger Federer – cel care redevine de luni, 9 iulie 2012, nr. one ATP – este cel mai mare atlet din sportul alb all time.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!