În fiecare an, pe 29 iunie se marchează Ziua Internaţională a Dunării la propunerea ţărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.
O amplă acţiune de ecologizare a malurilor Dunării și a altor ape a avut loc sâmbătă, 27 iunie 2015. Ecologizarea, parte din campania naţională “Let’s Do It, Danube!”, s-a organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Dunării in judeţele dunărene: Caraș – Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Tulcea și Constanța.
Campania “Let’s Do It, Danube!”, aflată la cea de a doua ediţie, a însemnat, pe lângă activitatea de ecologizare, și o campanie de educare în şcolile dunărene, o caravană de film documentar “Dunărea, Amazonul Europei” și o competiţie pentru elevi numită “Exploratorii Dunării”. Scopul campaniei a fost acela de a educa și responsabiliza cetăţenii României în ceea ce priveşte curăţenia apelor şi, în special, a Dunării.
În judeţul Giurgiu, majoritatea instituţiilor şi primăriilor au fost invitate pentru a se implica într-o singură zi în ecologizarea malurilor pe data de 27 iunie.
La nivelul municipiului, echipa judeţeană împreună cu Primăria municipiului Giurgiu au instituit la sediul primăriei un comandament “Let’s Do It, Danube!” , prin care s-au mobilizat forţe importante, au fost stabilite și repartizate zonele de ecologizare și responsabilităţi pentru fiecare. Comandamentul a activat în ultimele două săptămani şi, mai ales, în ziua de curăţenie. Sacii şi mănuşile au fost distribuite din timp la mai multe instituţii, astfel încât voluntarii au mers direct la zonele repartizate . În ziua curăţeniei, voluntarii veniţi la prima oră în curtea primăriei au fost echipaţi cu saci şi mănuși, li s-a făcut instructajul privind colectarea selectivă și normele de siguranţă şi au fost transportaţi la zonele de ecologizare cu autobuze puse la dispoziţie de municipalitate. Sâmbătă au fost ecologizate zone identificate de la Canalul Plantelor pană la Podul Prieteniei, inclusiv zona Vămii. În anumite zone, unde erau depozitate cantităţi mari de deşeuri, s-a intervent și cu buldoescavatoare.
La acţiunea de ecologizare din 27 iunie, se estimează că au participat 2500 de voluntari în municipiu şi judeţ, centralizarea datelor urmând a fi finalizată în cursul săptămânii. Alături de voluntarii din municipiul Giurgiu, s-a aflat și Toma Petcu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
Echipa judeţeană a fost plăcut surprinsă că mulţi adulţi au venit însoţiţi de copiii lor pentru a le da un exemplu personal. Astfel, mai mulţi copii participanţi la ecologizare au fost invitaţi de echipa “Let’s Do It, Danube!” si la o plimbare cu vaporul pe Dunăre pentru ca micuţii să se bucura de frumuseţea fluviului.
“Let’s Do It, Danube!” este organizat de echipa “Let`s Do It, Romania!“ în perioada martie-iunie în toate judeţele dunărene, fiind realizat în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi susţinut de Kaufland România.
De asemenea, proiectul s-a bucurat şi de susţinere din partea mai multor parteneri: Instituţia Prefectului Judeţului Giurgiu, Primăria Municipiului Giurgiu, Apele Române SGA Giurgiu, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Giurgiu, Agenţia pentru Protecţia Mediului Giurgiu , Romsilva, Inspectoratul Şcolar Judeţean, ISU Vlaşca, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Giurgiu, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, Inspectoratul Poliţiei judeţene Giurgiu.
Anul acesta, ziua de curăţenie a coincis cu Ziua Internaţională a Pescuitului şi Pescarului.
###
“Let`s Do It, Danube!“ este un proiect “Let`s Do It, Romania!“. Din 2010 până acum, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.000.000 de voluntari, care au reuşit să adune peste 2.000.000 de saci, iar media de deșeuri reciclate pentru cei patru ani de proiect a ajuns la 31%.
“Let`s Do It, Romania!“ este proiectul tuturor celor care cred că în România se întâmplă şi lucruri pozitive, atunci când fiecare este dispus să contribuie, chiar cu foarte puţin: o singură zi, pentru o Românie curată.
Echipa judeteană