La zi

Economia României este de aproape 10 ori mai mică decât a Turkmenistanului

Profesorul universitar Constantin Stoenescu, vicepreşedinte pe municipiu al Organizaţiei PNL Giurgiu, a continuat în conferinţa de presă din 28 ianuarie seria analizelor cu specific economic, referitoare la situaţia şi perspectivele României. De data aceasta, profesorul Stoenescu a prezentat o serie de prognoze aparţinând Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu privire la creşterea economică pe 2011 pe care ar putea să o înregistreze mai multe ţări din Europa, dar şi din Asia Centrală.

Potrivit previziunilor BERD, România ar putea avea anul acesta o creştere economică de doar 1,1%, cea mai mică din Europa de Sud-Est, de altfel de pe întregul continent. BERD estimează, de exemplu, că Bosnia Herţegovina ar putea înregistra o creştere de 2,2%, Macedonia de 3,2%, Bulgaria de 2,6% iar Polonia de 3,5%.

Creşterea economică previzionată pentru România este comparată de BERD şi cu ceea ce ar urma să se întâmple cu economiile unor ţări din Asia Centrală. Pe scurt, urmează să ne depăşească Turcia, cu 5%, dar şi Turkmenistanul, pentru care este prevăzută o creştere de 10%.

„Măsurile de austeritate luate de Guvern în ultimii doi ani nu numai că nu au redresat economia, dar au şi adâncit criza”, spunea profesorul Constantin Stoenescu. „Acest lucru a fost recunoscut şi de reprezentantul FMI în urmă cu câteva zile. Jeffrey Franks a avut o întâlnire cu reprezentanţii patronatelor româneşti în cadrul căreia, referindu-se la încercările de a redresa economia, a spus celebra anecdotă. «Am o veste bună şi una rea. Operaţia a reuşit, pacientul a murit». Este, de fapt, recunoaşterea dezastrului şi dezechilibrelor majore pe care le-a produs actualul guvern în economie”, a mai arătat Constantin Stoenescu.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!