Actualitate

Evaluarea activității desfășurate de Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu în anul 2019

Astăzi, 07.02.2020, începând cu ora 10.00, în prezenţa domnului chestor  de poliţie Adrian Popescu, adjunct al inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, a avut loc analiza activităţii desfășurate de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu în anul 2019.

     La activitate au participat reprezentanții instituțiilor cu care Poliția de Frontieră cooperează, ai autorităților locale, reprezentanții asociațiilor profesionale și ai sindicatelor, precum și reprezentanți ai mass-media.

Inspectorul şef al ITPF Giurgiu, domnul comisar şef de poliţie Dumitru Viorel Chiran, a prezentat activitatea desfășurată şi rezultatele Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, după cum urmează:

Traficul general de persoane şi mijloace de transport

În anul 2019, în punctele de trecere a frontierei din zona de competenţă a  Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu s-au prezentat pentru a efectua formalităţile de frontieră 6.517.500 persoane, cetăţeni români şi străini, atât pe sensul de ieşire, cât şi pe sensul de intrare în ţară. Comparativ cu anul 2018, s-a înregistrat o creştere a traficului de persoane cu aproximativ 25% (5.221.000 persoane în 2018).

În ceea ce priveşte mijloacele de transport, în anul 2019, au fost efectuate formalităţile de frontieră pentru 2.933.000 de autovehicule, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire, înregistrându-se o creştere de peste 18% față de anul2018.

Fapte ilegale constatate la frontieră

În perioada analizată s-au constatat un numar de 2.594 fapte ilegale, în creștere cu  23% comparativ cu anul 2018, fapte ce au constat în:

  • 1.158 infracţiuni săvârşite de 1.302 persoane, care au făcut obiectul a 814 lucrări şi cauze penale;
  • 1.436 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 642.860 lei;

Pe tipuri de infracţiuni, situaţia se prezintă astfel:

  • nerespectarea dreptului de proprietate intelectuală (17,7%);
  • infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere (20,5%);
  • braconajul piscicol (32%);
  • infractiuni privind trecerea frontierei (7,7%);
  • fals şi uz de fals(5,9%);
  • infracțiuni economice (4,2%)
  • traficul internaţional cu autovehicule furate (3,5%)
  • altele infracţiuni (8,5%)

Migraţia ilegală

Fenomenul migraţionist la frontiera cu Bulgaria, în zona de responsabilitate a I.T.P.F. Giurgiu, s-a caracterizat în perioada analizată atât  prin încercarea cetăţenilor străini de a trece ilegal frontiera prin ascunderea în mijloacele de transport, ocolirea punctelor de frontiera sau trecerea Dunării cu barca, cât şi prin folosirea documentelor de călătorie false sau falsificate, majoritatea fiind documente emise de statele U.E. 

În ceea ce priveşte cetăţenia persoanelor depistate, s-a constatat ca acestea provin din Afganistan, Iran, Irak, Pakistan, Siria, Turcia şi Pakistan.

Evenimente de frontieră pe linia migraţiei ilegale: 62 de cazuri cu 183 persoane implicate în anul 2019, față de 47 de cazuri cu 162 de persoane implicate în 2018.

În toate cazurile, poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat sau tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar călăuzele implicate au fost cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi. De asemenea, au fost puse în aplicare protocolul şi acordul de readmisie încheiate cu Bulgaria, persoanele descoperite fiind predate autorităţilor de frontiera bulgare, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.

Caz semnificativ:

26 de cetăţeni străini, descoperiţi ascunşi într-o autoutilitară, la P.T.F. Giurgiu

În data de 26.09.2019, în jurul orei 07.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unei autoutilitare marca Mercedes, înmatriculată în România, cetăţeanul român T.S. în vârstă de 62 de ani, care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, struguri din Grecia pentru România.

Procedând la verificarea mijlocului de transport, polițiștii de frontieră au observat că peretele lateral al autoutilitarei este modificat și prins în șuruburi vopsite recent, fapt pentru care s-a procedat la deschiderea compartimentului marfă, descoperind astfel, în compartimentul marfă, într-un loc special amenajat, în partea din faţă a autoutilitarei, ascunse 26 persoane, 25 adulţi şi un copil, care nu deţineau documente de identitate.

La cercetări, poliţiştii de frontieră au stabilit că persoanele în cauză sunt douăzeci si patru de cetățeni irakieni și doi cetățeni sirieni, cu vârste cuprinse între 2 și 49 de ani. Cei in cauza au declarat că au fost urcați în compartimentul special amenajat al autoutilitarei de doi cetățeni bulgari și pentru tot traseul, rudele lor urmau să plătească, în momentul în care ajungeau în România, suma de 5.000 de euro pentru fiecare persoană, unui bărbat care a organizat transportul.

Poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor, iar conform protocolului româno – bulgar aceştia au fost preluaţi de Poliţia de Frontieră Bulgară în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.

Infracţionalitatea economico – financiară

În anul 2019 au fost constatate 268 infracţiuni de natură economico-financiară, contrabandă şi fraudă vamală, încălcarea dreptului de proprietate intelectuală și evaziune fiscală, înregistrându-se o creștere de peste 191% a valorii bunurilor confiscate în anul 2019 față de anul 2018 (69.630.304 lei față de 23.859.386 lei).

          Au fost confiscate:

                   – bunuri susceptibile a fi contrafăcute:

                                               – textile -113.061 bucăți;

                                               – încălțăminte -25.144 perechi;

                                               – parfumuri – 129.886 bucăți;

                                               – obiecte de marochinărie – 27.404 bucăți;

                                               – jucării  – 35.612 bucăți;

                                               – alte produse – 93.945 bucăți;

                   – bunuri fără documente de proveniență:

                                                – băuturi alcoolice – 6.163 l.;

                                                – sume de bani – 1.937.712 lei;

                                                – metale și pietre prețioase – 3808 grame;

                                                – carburant – 3.307 l.

Caz semnificativ:

Bunuri în valoare de 4.000.000 euro, susceptibile a fi contrafăcute,

confiscate la P.T.F. Giurgiu

În data de 10.11.2019, la ora 12.10, în Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu s-a prezentat, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul bulgar M.T., în vârstă de 53 de ani, la volanul unui autocamion înmatriculat în Bulgaria, care transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, genți de voiaj, din Bulgaria pentru o societate din Cehia.

Cu ocazia controlului specific, acţionând în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au descoperit, în compartimentul marfă al autocamionului, ascunse în spatele cutiilor ce conțineau gențile de voiaj, cantitatea totală de 24.065 produse textile și de marochinărie, inscripţionate cu numele unor firme cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute.

La cercetări, cetățeanul bulgar a declarat că a fost contactat de un conațional pentru a transporta bunurile din Bulgaria în Cehia și nu avea cunoștință despre faptul că acestea sunt contrafăcute.

Bunurile, a căror valoare dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă se ridică la suma totală de 19.000.000 lei, au fost ridicate, iar poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare.

Prevenirea și combaterea traficului de droguri

În perioada analizată, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrători ai structurilor cu competenţe pe linia combaterii traficului ilegal de droguri şi substanţe interzise – au depistat 1.010 kg canabis, 10.250 fiole și 182.480 comprimate cu substanțe anabolizante, fiind constatate 5 infracțiuni.

Caz semnificativ:

Captură impresinantă, aproximativ o tonă de canabis descoperită la P.T.F. Giurgiu

În data de 06.10.2019, în jurul orei 00.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat pentru a intra în țară cetățeanul sârb, în vârstă de 32 de ani, la volanul unui microbuz înmarticulat în  Serbia.

Cu ocazia controlului specific, acţionând în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au  descoperit,  în  interiorul  mijlocului de transport, mai multi saci de rafie, de culoare alba. In interiorul fiecarui sac erau mai multe pachete ambalate în folie de staniol, ce cântăreau, în total, aproximativ 750 kg şi conțineau o substanță vegetală de culoare verde închis, presupusă a fi canabis.

Întreaga cantitate de substanță vegetală a fost ridicată de către lucrători S.C.C.O. Giurgiu şi trimisă spre expertiză la Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor din cadrul IGPR unde a reacţionat ca fiind canabis.

În cauză, cercetările au fost continuate de procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Giurgiu împreună cu S.C.C.O. Giurgiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducerea în ţară de droguri de risc. Dacă ar fi fost comercializate pe piaţa neagră, drogurile ar valora aproximativ 9.000.000 euro.

Traficul de țigarete și tutun

Pe linia traficului de țigări și tutun au fost înregistrate 61 de cazuri cu 70 de persoane implicate, în creștere cu 110%  față de anul 2018, fiind confiscate peste 555.000 pachete țigări și 90,450 kg tutun vrac.

Caz semnificativ:

Tutun şi ţigări ascunse printre bagaje, descoperite la P.T.F. Giurgiu

În data de 17.09.2019, în jurul orei 11.40,  la Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui autoturism  înmatriculat în Marea Britanie, cetățeanul britanic M.D., în vârstă de 40 de ani.

Acţionând în baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra mijlocului de transport. Astfel, în portbagajul autoturismului, au fost descoperite mai multe cutii de carton care conțineau cantitatea totală de 1.660 pachete cu țigări și 4,8 kilograme de tutun mărunțit pentru fumat, pentru care nu a putut prezenta nici un document de proveniență.

La cercetări, persoana în cauză a declarat că a cumpărat țigările și tutunul din Bulgaria și că intenționa să le transporte în Marea Britanie pentru a le comercializa.

Bunurile, în valoare de 36.800 lei, au fost ridicate, iar poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deținere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000  țigări, faptă prevăzută de Legea 227/2015.

Traficul cu autoturisme furate

 Pe linia combaterii traficului internaţional cu autoturisme furate, la nivelul I.T.P.F. Giurgiu, în urma activităţilor specifice desfăşurate, au fost constatate41 infracţiuni, iar în urma măsurilor întreprinse au fost descoperite 38 de autovehicule care figurau ca fiind declarate furate în state ale Uniunii Europene, înregistrându-se o creștere de 24% față de 2018.

Caz semnificativ:

Două autoturisme marca TESLA şi unul marca Land Rover, în valoare totală de 178.000 euro, indisponibilizate la sediul I.P.T.F. Giurgiu

*În data de 09.07.2019, în jurul orei 09.00,la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat pentru a efectua formalităţile de frontieră un cetăţean român care conducea o platformă pe care se afla un autoturism marca Tesla, model X, fabricat în anul 2016, însoţit de cetăţeanul român J.A., în vârstă de 36 ani.

Cu ocazia controlului, în baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări suplimentare în urma cărora au constatat că autoturismul transportat pe platformă, figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autorităţile din Norvegia în data de 27.06.2019.

În acest timp, lucrătorii noştri au observat, în imediata apropiere a punctului, staţionând pe marginea drumului, un alt autoturism Tesla, model S. Având suspiciuni cu privire la motivul prezenţei in zonă, şoferul maşinii a fost legitimat şi identificat ca cetăţeanul român F.F., în vârstă de 39 de ani, care a declarat că aşteaptă o platformă pentru a transporta autovehiculul în Bulgaria.

Si de această dată, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări cu privire la  autoturismul respectiv în bazele de date şi au contactat autorităţile norvegiene care ne-au informat că maşina aparţine unei firme de leasing din Norvegia, fiind astfel emisă o alertă de bun căutat pentru confiscare, în acea zi.

Faţă de cele constatate, cetăţenii români au declarat că transportau cele două autoturisme în Bulgaria, la solicitarea unui prieten și nu aveau cunoștință despre faptul că acestea se află în atenția autorităților.

*În data de 10.07.2019, în jurul orei 06.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat pentru a efectua formalităţile de frontieră cetăţeanul român T.O.A., în vârstă de 34 de ani, la volanul unui autoturism marca Land Rover.

În urma verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că autoturismul figurează ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autorităţile din Marea Britanie, în data 14.08.2018.

Faţă de cele constatate, cetăţeanul român a declarat că a cumpărat autoturismul din Marea Britanie în anul 2018 și nu avea cunoștință despre faptul că acesta se află în atenția autorităților.

În cele trei cazuri, poliţiştii de frontieră au întocmit dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de”tăinuire”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270, alin.1, C.P., iar autoturismele în valoare totală de 178.000 euro, au fost restituite proprietarilor de drept.

Nerespectarea regimului  armelor şi muniţiilor

Pe linia nerespectării regimului armelor şi muniţiei, în anul 2019, au fost constatate 19 infracțiuni, fiind depistate şi confiscate 80 arme neletale, 281 cartușe (față de 6 arme și 62 de cartușe confiscate în anul 2018) și 23 cutii cu materiale pirotehnice.

Caz semnificativ:

Pistoale cu gaze şi arme cu aer comprimat, confiscate în P.T.F. Calafat

În data de 02.04.2019, ora 13.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat s-a prezentat, pe sensul de intrare în țară, la volanul unui microbuz  înmatriculat în Bulgaria, cetățeanul bulgar N.S., în vârstă de 38 de ani. Acesta transporta diverse produse din Bulgaria, pentru o firmă din Lituania.                                      

Acţionând în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra microbuzului şi au descoperit, în interiorul compartimentului de marfă, patru colete în care se aflau 69 de pistoale neletale cu gaze, calibru 9 mm şi 6 arme cu aer comprimat neletale, calibru 5,5 mm.

Cu ocazia verificărilor, cetăţeanul bulgar a declarat că este șoferul unei firme de curierat, iar acesta nu a putut prezenta autorizaţiile speciale pentru a transporta armele pe teritoriul României.             

Poliţiştii de frontieră au sesizat Serviciul de Arme Explozibili şi Substanţe Periculoase al I.P.J. Dolj, iar pistoalele și puştile, în valoare de 11.400 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, a fost deschis dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi contrabandă calificată, fapte prevăzute de art. 342 şi art. 279 din Codul Penal.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!