Zeci de liceeni din Giurgiu au participat luni, 24 ianuarie, la o acţiune organizată de Centrul Cultural Local „Ion Vinea”, cu ocazia Zilei Unirii. Tinerilor le-a fost evocat momentul de la 24 ianuarie 1859, iar mai apoi, giurgiuvenii au luat parte şi la un spectacol excepţional. La acţiunea de la Centrul „Ion Vinea” a participat şi directorul adjunct al Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu”, Emil Păunescu, dar şi profesorul de istorie Iulian Stocheci.
Directorul Centrului, Virgil Peţanca, a prezentat invitaţii, iar mai apoi a precizat că seara a fost împărţită în două etape, cea a evocării momentului de la 1859, şi ulterior, cea a spectacolului.
La rândul său, profesorul Stocheci le-a vorbit tinerilor giurgiuveni despre ideea unităţii naţionale, un deziderat al poporului.
„Unirea Principatelor Române este un eveniment marcant, pe care Nicolae Iorga îl rostea drept politica faptului împlinit. Ideea unităţii a fost ca un simbol pentru acest popor, în devenirea lui. Din nefericire, au existat şi himere ale istoriei care au şubrezit acest proces şi l-au împiedicat, dar, iată, cu tendinţa de a face numai bine, s-a ajuns la împlinirea sa”, a spus Stocheci.
În cea de-a doua parte a evenimentului, artiştii Ansamblului de Muzică şi Dansuri Populare „Doina Dunării” al Centrului Cultural „Ion Vinea” au oferit publicului un spectacol de muzică populară. Au cântat luni seara, pe scena Centrului Cultural, Doina Cernea, Mariana Simion şi Nelu Chiripuci. La finalul acţiunii, tinerii şi artiştii s-au prins în Hora Unirii.