Cultură

Expoziţie rara avis dedicată Unirii Principatelor Române de la 1859

Documente rare, ziare de epocă şi publicaţii “rara avis”, aşa cum spun muzeografii, au fost scoase din fondul documentar al Muzeului “Teohari Antonescu” şi utilizate în cadrul unei expoziţii de mare valoare dedicată Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. Vernisajul a avut loc marţi, 24 ianuarie, reunind autorităţi publice locale şi judeţene, personalităţi giurgiuvene, oameni de cultură şi jurnalişti. În calitate de director adjunct al muzeului, Emil Păunescu a fost cel care a deschis acţiunea de marţi. “Este o zi deosebită în calendarul istoriei româneşti, de care trebuie să ne bucurăm”, a spus Păunescu. Amfitrionul evenimentului a fost muzeograful Mircea Alexa, cel care s-a ocupat de amenajarea expoziţiei şi care i-a rugat pe cei prezenţi să asculte, în debutul acţiunii, Imnul de stat al României şi Hora Unirii.

După acest moment emoţionant, Mircea Alexa a făcut o scurtă prezentare a ceea ce vizitatorii urmau să vadă în sala de expoziţie. “Ce se vede aici este rodul muncii, nu doar a unui om, ci a unui întreg colectiv, de peste 60 de ani, de la regretaţii Rădulescu şi Ionescu (…) Sunt piese rare, multe dintre ele obţinute cu trudă, altele donate de-a lungul anilor”, a afirmat Alexa.

Prezenţi la eveniment, primarul Lucian Iliescu dar şi senatorul Vasile Mustăţea, prefectul Robert Cristoi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Gavrilă, şi administratorul public al judeţului, Ionel Muscalu au făcut o serie de remarci referitoare la ziua de 24 ianuarie, dar şi la contextul socio-politic actual. “Mă bucur de acest moment istoric pe care trebuie să îl respectăm şi care reprezintă o realizare a poporului nostru, pe care astăzi o elogiem”, a declarat Lucian Iliescu.

Şeful Direcţiei Judeţene a Arhivelor, Ancu Damian, a făcut o precizare istorică, amintind de un pasaj din ziarul “Le Figaro” referitor la unirea românilor din 1859. Vizitatorii au fost invitaţi apoi în mijlocul expoziţiei, acolo unde Mircea Alexa a prezentat ”rarităţile” din vitrină.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!