Le-au crăpat casele şi drumul devine tot mai degradat, aşa că au decis să nu mai permită tolerarea situaţiei. Peste 100 de cetăţeni din comuna Găiseni au cerut printr-un memoriu depus la Primărie, interzicerea traficului maşinilor balastierelor pe calea de acces ce le străbate localităţile.
Drumul Judeţean 401 A arată ca după bombardament pe porţiunea cuprinsă între Găiseni şi Cărpenişu, apoi în apropiere de Palanca, dar şi la limită judeţ Giurgiu cu Dâmboviţa, spre Potlogi. Pe alocuri, doar pe partea pe unde trec maşinile balastierelor cu zeci de tone de materiale, asfaltul este făcut bucăţele, şi chiar surpat, din cauza autovehiculelor de mare tonaj ce au lăsat urme adânci în carosabil.
Ajunşi la capătul răbdării, sătenii din Cărpenişu au început să facă presiuni asupra autorităţilor locale din Găiseni care, la rândul lor, au căutat înţelegere la transportatori. Pentru că, din păcate, nu a găsit vreo rezolvare până acum, conducerea primăriei Găiseni a mers mai departe. A trimis un memoriu la administratorul drumului 401 A, respectiv Consiliului Judeţean, la Poliţia Rutieră şi i-a adunat pe toţi, vinerea trecută, pe 16 martie, alături de managerii mai multor balastiere, la discuţii. Au venit la întâlnire şi directorul Direcţiei Judeţene de Transport, Ion Mateescu, consilierul judeţean Gheorghe Ungureanu, dar şi reprezentantul Poliţiei Rutiere Giurgiu, Marius Pencea.
„În decursul celor patru ani de când sunt primar, am avut nenumărate sesizări de la cetăţenii din comună care au reclamat probleme cu casele, cu drumul din cauza maşinilor de mare tonaj”, a început discuţia primarul Ion Ştefan.
Edilul le-a explicat apoi celor prezenţi că oamenii din satele străbătute de mastodonţii balastierelor nu mai acceptă situaţia şi că mai întâi au făcut un memoriu. Sătenii au cerut urgent soluţii pentru ca maşinile să nu le mai strice drumul şi să nu le mai avarieze locuinţele. Şefii balastierelor i-au spus primarului că dacă nu le pune la dispoziţie o rută ocolitoare, nici nu mai stau la discuţii, ceea ce ar fi legal, a susţinut şi reprezentantul Poliţiei Rutiere. Pentru că deocamdată, prin Găiseni, nu poate fi realizată o centură ocolitoare, primarul Ştefan le-a propus-o transportatorilor pe cea actuală, respectiv tronsonul ce porneşte din DJ 401 A, de la ieşirea din Cărpenişu, şi care duce în Autostradă. Pentru că, au zis transportatorii, ar ocoli prea mult, şefii balastierelor s-au făcut iniţial că nu pricep şi refuzau orice formă de soluţionare a situaţiei, precizând că pentru ei, fiecare litru de motorină consumat în plus contează. Spiritele s-au aprins, şi chiar dacă discuţia nu a degenerat, în cele mai bine de două ore de dezbateri, au fost suficiente momente tensionate. Într-un final, înţelegând că sătenii sunt dispuşi să meargă până la capăt cu doleanţele lor, transportatorii au căzut la învoială, fiind făcut un compromis de ambele părţi, cel puţin deocamdată, până la identificarea unei rute pentru crearea unei centuri.
„Toţi am ajuns la un compromis. Nu vor mai circula pe acest DJ maşini de mare tonaj şi care depăşesc greutatea legală şi se va urmări chiar interzicerea accesului oricărui autovehicul cu masa mai mare de 8 tone”, ne-a precizat directorul DJT Giurgiu, Ion Mateescu.
„Concluzia finală: s-a ajuns totuşi la o înţelegere. Transportatorii au susţinut că vor încerca să limiteze la maximum traficul pe raza localităţii Găiseni, aşa cum se întâmplă la Potlogi. Legat de o variantă ocolitoare, aşa cum am susţinut tot timpul, pentru realizarea acesteia, dacă dânşii au o soluţie, eu le voi oferi sprijinul meu necondiţionat”, a spus primarul Ion Ştefan.