Ministerul Muncii şi Familiei a pus în dezbatere publică în aceste zile un proiect care să genereze cea mai bună strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copiilor.
Demersul a fost făcut după ce s-au constatat mai multe tare cu care ne confruntăm. Mai întâi este de precizat că în ultimii ani s-a constatat o creştere a vârstei la care românii se căsătoresc pentru prima dată, 26 de ani la femei, respectiv 29 de ani la bărbaţi.
Pe de altă parte, în contextul unei insuficienţe a planificării familiale, educaţia sexuală lasă mult de dorit, mai ales la nivelul categoriilor vulnerabile social.
În altă ordine de idei, deşi a crescut vârsta la care cetăţenii ţării se căsătoresc, după cum aminteam mai sus, fenomenul naşterilor în rândul adolescentelor rămâne îngrijorător. Un copil din 10 este născut de mame sub 20 de ani, mulţi dintre aceştia fiind abandonaţi în spital imediat după naştere.
Concomitent, în România, rata avorturilor a rămas la un nivel foarte înalt, în ultimul deceniu, numărul avorturilor depăşindu-l pe cel al naşterilor. Rata avorturilor, de ani buni, trenează în jurul a 52 de cazuri raportate la 100 de naşteri vii.
Peste toate, iniţiatorii demersului sunt convinşi că în contextul protecţiei şi promovării drepturilor copilului, o responsabilitate mai mare ar trebui să revină autorităţilor locale.
Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică până pe 14 februarie.
știre următoare