- „Deşteaptă-te, române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 şi interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, a devenit Imnul Naţional al României începând din 1990.
- Versurile au la bază poemul „Un răsunet” al poetului Andrei Mureşanu, iar muzica imnului se crede că ar aparţine lui Anton Pann, deşi melodia, cu o largă circulaţie în epocă, ar putea avea de fapt un autor necunoscut.
- De la constituirea statului român modern s-au succedat şase imnuri de stat, fiecare ilustrând regimul politic în timpul căruia au fost concepute şi intonate.
Sărbătoarea dedicată imnului naţional s-a desfăşurat sâmbătă, 29 iulie, în Piaţa Tricolorului din municipiu, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene.
Evenimentul a debutat cu întâmpinarea oficialităţilor şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare. Nu au lipsit slujba religioasă, oficiată de un sobor de preoţi, şi nici scurtele alocuţiuni – despre importanţa zilei vorbind directorul Direcţiei judeţene a Arhivelor, Cristina Olteanu.
La final, în aplauzele participanţilor şi în acordurile fanfarei au defilat plutoanele de jandarmi, pompieri şi poliţişti locali.