Abuzul sexual, adresat în comunitățile rurale din județul Giurgiu
Finalizarea proiectului „Capacitare, dialog și mobilizare – premise pentru adresarea abuzului sexual asupra tinerelor din comunitățile rurale”
Giurgiu, 22 martie 2024. Luni, 25 martie, are loc conferința de finalizare a proiectului „Capacitare, dialog și mobilizare – premise pentru adresarea abuzului sexual asupra tinerelor din comunitățile rurale”, care și-a propus abordarea problemei abuzului sexual asupra minorelor din trei comunitățile rurale ale județului Giurgiu: Călugăreni, Comana și Hotarele. Conferința de finalizare a proiectului va avea loc, de la ora 10.30 la Consiliul Județean Giurgiu, Bld. București Nr. 10, Sala de ședințe. Proiectul este derulat de Asociația Viață și Speranță în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014- 2021.
Abuzul sexual reprezintă cu siguranță o problemă de actualitate, cu efecte negative asupra victimelor pe termen scurt, mediu și lung, care duc la o viață cu traume și lipsuri. Statisticile ne arată că până la 90% dintre cazuri rămân nespuse și neluate în evidența autorităților. Adresarea abuzului sexual devine astfel o prioritate și de aceea, Asociația Viață și Speranță și-a propus capacitarea tinerelor, cu vârstă între 14 și 18 ani pentru a putea identifica și raporta aceste cazuri.
În cele 19 luni de proiect, nu mai puțin de 90 de tinere și 45 de părinți au participat la activitățile propuse prin proiect și 45 de membrii ai comunității au luat parte la cafenele publice unde au realizat și implementat planuri locale de advocacy. Scopul acestor planuri a fost acela de a dezvolta campanii locale care să abordeze problematica abuzului sexual la care au participat peste 2000 de persoane.
Rezultatele principale la finalul proiectului
- 6 sesiuni de informare și sensibilizare a comunităților rurale implicate în cadrul proiectului la care au participat peste 200 de persoane.
- 90 de tinere cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani au dobândit competențe în adresarea abuzului/violenței sexuale.
- 45 de parinți au dobândit competențe de adresare a abuzului/violenței sexuale.
- 3 cafenele publice despre problematica abuzului sexual organizate și realizate.
- 45 de membri ai grupului țintă (adolescente, părinți, reprezentanți autorități cheie) au participat la cafenele publice.
- 3 grupuri de implicare civică mobilizate pentru a aborda tema abuzului sexual în comunitate.
- 3 planuri locale de advocacy pe tema abuzului/violenței sexuale implementate.
- Peste 2000 de persoane din comunitățile vizate de proiect participă la activitățile (ateliere, dezbateri, campanii de conștientizare) derulate de grupurile de inițiativă dedicate adresării abuzului sexual.
Cu recunoștință, dorim să mulțumim pentru contribuția esențială adusă în implementarea proiectului nostru, liceului Tehnologic „Mihai Viteazul” din Comuna Călugăreni, liceului Tehnologic nr.1 din Comuna Comana și liceului „Udriște Năsturel„ din Comuna Hotarele. Eforturile și sprijinul lor au fost fundamentale pentru succesul inițiativei noastre.
Testimoniale beneficiari
(Ana, 15 ani) „Participarea mea la activitățile proiectului pe tema prevenirii abuzului sexual a fost o experiență profundă și educativă. Aceste activități nu doar că mi-au oferit informații vitale despre cum să recunosc și să previn abuzul sexual, dar m-au încurajat și să-mi exprim opinia și să înțeleg că vocea mea contează în lupta împotriva acestei probleme grave.”
(Dana, 16 ani) „Un aspect pe care l-am apreciat foarte mult a fost atmosfera deschisă și de sprijin creată de către facilitatori. Am simțit că pot vorbi fără teamă și să împărtășesc întrebări sau îngrijorări fără teama de a fi judecată. În plus, dezbaterile și exercițiile practice m-au ajutat să înțeleg mai bine dinamica abuzului sexual și cum să reacționez în situații potențial periculoase.”
(Oana, 15 ani) „Atelierele m-au încurajat să fiu mai atentă la semnele de avertizare ale abuzului sexual și să îmi asum un rol activ în protejarea propriei mele siguranțe și a celor din jurul meu. Faptul că am putut discuta liber despre aceste aspecte și să împărtășesc experiențe cu alte adolescente m-a făcut să mă simt mai încrezătoare în capacitatea noastră de a face o schimbare pozitivă în comunitatea noastră.”
Pentru confirmarea participării și alte detalii:
Email: viatasperanta@yahoo.com
Tel: 0743/134868
Valentin Niță, Manager Proiect
Despre Organizator
Organizația Viață și Speranță organizează și susține acțiuni concrete în profitul persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, precum și a altor categorii de persoane vulnerabile (romi, copii și tineri, persoane cu dizabilități, persoane care suferă de tuberculoză, persoane dependente de droguri, persoane fără adăpost, persoane din mediul rural, persoane care practică sexul comercial, etc.) în special prin sprijinirea mecanismelor de antreprenoriat, angajabilitate, educație pentru sănătate, apărarea și promovarea drepturilor și educație. Mai multe despre Viață și Speranță, aici: https://viatasperanta.ro/
Despre Partener
Misiunea DGASPC Giurgiu este de a asigura persoanelor domiciliate pe raza sa de acțiune un sistem de asistența socială care să răspundă nevoilor identificate și să ofere o securitate socială universală și cuprinzătoare.
DGASPC Giurgiu are responsabilități în cazurile de abuz, rele tratamente, neglijare sau exploatare, inclusiv exploatare prin muncă, trafic de copii, repatrierea și reintegrarea socială a copiilor neînsoțiți, respectiv returnarea familiilor cu copii și acordarea de servicii de sprijin în funcție de nevoi.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).
Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.