Cultură

Firesc, cartea şi numai ea a luminat “Noaptea Bibliotecilor”

Asemeni altor instituţii ce şi-au dedicat o noapte de studiu şi prezentare a activităţii, la iniţiativa Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, în parteneriat cu alte unităţi de profil, a debutat anul acesta, la nivelul întregii ţări, acţiunea “Noaptea Bibliotecilor”.Ideea a pornit de la o ipoteză statistică reală: dacă măcar un sfert dintre cei care au călcat o singură dată într-o bibliotecă în ultimii zece ani ar reveni cel puţin o dată pe an într-o sală de lectură, starea de spirit în bibliotecile din România s-ar schimba semnificativ. Mai mult, efectul ar fi semnificativ amplificat dacă fiecare vizitator ar poposi la bibliotecă însoţit de o altă persoană apropiată, iar acest prilej ar fi Noaptea Bibliotecilor.

Aliniindu-se acestui proiect cultural de promovare a cărţii şi a interesului pentru lectură, Biblioteca Judeţeană “I. A. Bassarabescu” Giurgiu a organizat sâmbătă, 2 octombrie, prima ediţie a Nopţii Bibliotecilor, acţiune ce s-a desfăşurat după un program interesant şi atent alcătuit de întreaga echipă de profesionişti a acestei instituţii.

Astfel, începând cu orele 20.00, sala de lectură a Bibliotecii a reunit o asistenţă numeroasă formată atât din personalităţi avizate în domeniu, dar şi din oficialităţi locale şi judeţene, cadre didactice, dar mai ales tineri şi liceeni, care au renunţat la o seară de discotecă în scopul apropierii de carte şi cunoaştere conştientizând faptul că aici vor găsi răspunsuri mult mai complete decât cele pe care le primesc prin soluţiile oferite de tehnologia digitală.

Cuvântul de deschidere a aparţinut domnului Ion Gaghii, directorul Bibliotecii Judeţene “I.A. Bassarabescu”, care a ţinut să mulţumească tuturor acelora care au ales să facă o terapie de cultură, salutând, totodată, prezenţa omologului său bulgar Rumian Gancev, directorul Bibliotecii Regionale “Liuben Karavelov” din Ruse, dar şi participarea preşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu, domnul Dumitru Beianu.

Acţiunea propriu-zisă a debutat cu vernisarea expoziţiei “Exlibris” organizată de oaspeţii bulgari pe tema “Dunărea – fluviu european”, fiind prezentată într-un mod extrem de profesional de către Rumian Gancev care a precizat: “Este a treia expoziţie organizată după semnarea protocolului de colaborare între ambele biblioteci prin ajutorul şi sprijinul Asociaţiei Euroregionale Danubius. Exponatele fac parte din ediţia din acest an a concursului internaţional la care au participat 86 de pictori cu 144 de lucrări, însă întregul fond de picturi însumează 1300 de exponate, concursul pe această temă datând din 2005.

Participanţii provin din toate ţările europene, inclusiv din România, dar şi din SUA, Argentina, Columbia, Brazilia, Canada, Mexic, Hong-Kong şi Japonia. Tema concursului din acest an a fost “Dunărea care ne uneşte”, iar  simbolul concursului a devenit lucrarea făcută special de către românul Constantin Marinescu, renumit grafician, pictor, regizor şi designer, care de 25 de ani locuieşte în Canada, la Montreal, un bun prieten al meu. Lucrarea înfăţişează fluviul Dunărea, sugerând că acolo unde nu sânt poduri, acestea sunt înlocuite de cărţi, deoarece cartea uneşte cultura şi oamenii”.

Împărtăşind ideea existenţei unei culturi autentice prin exercitarea şi înfăptuirea ireproşabilă a actului cultural de către reprezentanţii bibliotecii publice din Giurgiu, Dumitru Beianu, preşedintele CJG,  s-a arătat extrem de impresionat de calitatea atinsă în acest domeniu de slujitorii cărţii. Drept pentru care şi-a propus să revină mai des, nu doar atunci când cărţile luminează noaptea bibliotecilor,  mai mult, promiţând că îşi va face şi o legitimaţie.

Au urmat şedinţa cenaclului literar “Luceafărul”, lansări de carte, vizionarea unei cărţi ecranizate dar şi un concurs de cultură generală “Tu întrebi…  biblioteca răspunde”.

Seria acţiunilor prilejuite de “Noaptea Bibliotecilor” a continuat cu aplicaţii biblionet, prezentări ale serviciilor bibliotecii, consemnarea impresiilor şi o expoziţie de carte tehnică.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!