Pe vremuri erau spații comerciale, adăposteau mici ateliere de reparații electrocasnice ori mici magazine. Acum, în multe dintre ele nu a mai rămas nimic. Este vorba despre spațiile comerciale de la parterul blocului 60 Vamă. Și dacă unele sunt închise, însă au uși și ferestre, spațiul de la scara A a blocului menționat s-a transformat într-o adevărată bombă ecologică.
Fără uși, cu geamuri sparte, ceea ce a fost odată un spațiu comercial s-a transformat acum într-un dezastru: un loc plin de gunoaie, aruncate peste tot, un cuib al oamenilor străzii și aurolacilor, un loc de care, dacă te apropii la câteva zeci de metri, te doboară mirosul pestilențial.
Situația acestui spațiu nu este nouă și a ajuns să îi exaspereze pe oamenii ce locuiesc în scara A a blocului 60 Vamă, nevoiți să suporte, minut de minut, mizeria și duhoarea ce emană de aici. Asta, ca să nu mai vorbim de faptul că pereții spațiului respectiv au început să se dărâme, ceea ce afectează structura de rezistență a întregului bloc, care deja s-a crăpat.
Din păcate, se pare că situația de aici nici nu își va găsi o rezolvare, cel puțin, nu prea curând. Și asta pentru că spațiul respectiv ar fi fost preluat, la un moment dat, de o bancă, și, ulterior, ar fi ajuns în posesia unui executor judecătoresc, iar preocuparea acestuia se vede cu ochiul liber.
Cazul spațiului din 60 Vamă este oarecum similar cu cel al fostului Institut de Proiectări, unde există aceeași problemă: nimeni nu poate interveni, nu se poate implica, atâta timp cât este vorba despre o proprietate privată.
Și dacă în cazul fostului Institut de proiectări, până la urmă nu este afectat, fizic, niciun giurgiuvean, la 60 Vamă, starea acestui spațiu este un adevărat pericol concret și fizic pentru oamenii care locuiesc în acest bloc, o amenințare, atât din punct de vedere al sănătății, cât și al rezistenței blocului.