Cei care citesc spy-fiction şi techno-thriller, implicit cei care sunt dependenţi de teoria conspiraţiei şi (dez)echilibrul centrelor de putere pe mapamond, cu siguranţă au biblioteca împânzită de romanele lui Tom Clancy.
Pentru cei care astăzi nu mai au răbdare decât pentru subtitrare şi presa electronică, le amintim că pe la începutul anilor ’90, John McTiernan regiza un blockbuster intitulat Octombrie Roşu ce-i aducea în prim plan pe Sean Connory şi Alec Baldwin. Cunoscutul actor scoţian interpreta un amiral sovietic ce conducea un submarin nuclear, iar Baldwin era un specialist CIA ce încerca să-şi convingă superiorii că nu ne paşte a treia conflagraţie mondială. Evident, totul se desfăşura în plin Război Rece.
Să revenim însă la celebrul romancier american (17 romane declarate bestseller-uri), decedat anul trecut, în luna octombrie. De ce? Pentru că în decembrie 2013, i se publica, evident postum, ultima carte… în care ruşii invadau Ucraina şi anexau Crimeea. Trei luni mai târziu, ştim cu toţii ce s-a întâmplat.
De aici încolo, Clancy imaginează un scenariu în care, în absenţa unor măsuri drastice din partea Occidentului, Rusia se concentrează pe crearea unor alianţe benefice – din poziţia de putere – cu fostele state ale Pactului de la Varşovia. Implacabil, Kremlinul preia controlul în Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria şi România. Aceste ţări devin următoarele dominouri ce cad în plasa Rusiei.
Să devină realitate şi această ultimă ficţiune semnată Tom Clancy?
Virgil MOCANU
știre anterioară
știre următoare