Actualitate

Georgeta Mihuţ: "Neavând documentaţia, personal, nu îmi pot manifesta votul!"

cjgOrdinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului judeţean de vineri, 22 iulie, a fost suplimentată cu alte 5 proiecte, la propunerea preşedintelui Marian Mina. Unul dintre proiecte viza rezilierea contractelor de execuţie pentru cele trei drumuri judeţene finanţate din fonduri europene: DJ 411, DJ 504 şi DJ 603, proiecte scrise şi câşitgate cu mulţi ani în urmă, lucru subliniat de secretarul judeţului. După lungi discuţii, după expuneri ample atât din partea casei de avocatură care reprezintă administraţia judeţeană, cât şi din partea reprezentantului constructorului, după luările de cuvânt ale consilierilor, după propunerea de amânare respinsă de aleşii PSD, s-a trecut la vot. Şi cum era de aşteptat, proiectul a trecut cu toate că nu toţi cei care au votat aveau şi habar despre ce se discutase! Însă, au ridicat mâna! Consilierii liberali s-au abţinut şi au şi motivat gestul lor, solicitând să se consemneze şi în procesul verbal faptul că nu a existat material pus la dispoziţia lor chiar şi înaintea şedinţei de plen.

mihutSpuneam că a existat şi o propunere de amânare, ce a fost respinsă de majoritate. Consilierul liberal Georgeta Mihuţ, avocat de profesie, a cerut o amânare de cel mult o săptămână pentru proiectul introdus de executivul CJG pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei extraordinare din 22 iulie, proiect ce viza rezilierea contractelor. Pe lângă faptul că nu a existat niciun material distribuit consilierilor (n.r. şi se pare că este o practică răspândită şi la consiliile locale aceea de a se introduce suplimentar proiecte fără a exista documente în copie, distribuite aleşilor înaintea şedinţei astfel încât aceştia să voteze în cunoştinţă de cauză, mai ales că răspunderea le aparţine pentru orice hotărâre aprobată), Georgeta Mihuţ a subliniat faptul că e mai mult decât necesară o analiză atenţă fiind vorba de contracte de anvergură, sume mari de bani şi nenumărate acte adiţionale încheiate. „E clar că trebuie să luăm măsuri fiindcă nu s-au respectat clauzele contractuale. Însă, trebuie să luăm măsura cea mai bună, analizând atent cu documentele pe masă. Ca avocat cu experienţă ştiu că o hotărâre de Consiliu judeţean poate fi contestată în instanţă şi suspendată. Ori asta ar duce la blocare, situaţie ce nu e de dorit. Ori, neavând documentaţiae înaintea şedinţei, personal nu îmi pot manifesta votul la acest moment, oricât de bine intenţionată aş fi”, a declarat Georgeta Mihuţ.

În expunerea sa, secretarul judeţului, Florian Dinu a realizat un scurt istoric al acestor proiecte, dar şi al contractelor încheiate foarte bine, cu clauze bine definite. ” În urmă cu câţiva ani (n.r. spre sfârşitul mandatul 2008-2012, când preşedinte  era Dumitru Beianu, perioadă în care profesionişti din administraţia judeţului au scris proiecte care, ulterior, au fost declarate eligibile şi acceptate la finanţare), conducerea Consiliului judeţean, plecând de la faptul că Giurgiu, Botoşani, Vaslui erau judeţele slab dezvoltate,  şi-a propus nişte proiecte mari, nu cu banii noştri că nu aveam destui, ci pe bani europeni. Ne-am propus să modernizăm aceste drumuri: 411, 603 şi 504, care însumau sume foarte mari. Cota noastră de participare era foarte mică. Am să vă dau un singur exemplu: pentru DJ 603, cota era de 2%, deci undeva la 5 miliarde, diferenţa de câteva sute de miliarde lei reprezenta finanţare europeană. S-au încheiat nişte contracte, ulterior acceptării la plată. Evident, contracte foarte bine făcute, cu clauze clare! Există o clauză: pact comisoriu de grad patru care permitea, în cazul în care beneficiarul se sesiza că nu se respectă graficele, că nu se respectă termenele contractuale , cu o simplă notificare, rezilierea contractul”, a precizta Florian Dinu.

Tot secretarul judeţului a vorbit şi de ultimii ani când administraţia judeţului a dovedit bună voinţă şi a tot prelungit contractele de execuţie, chiar dacă nu s-au respectat termenele, graficele… până acum! Există până acum şi două plângeri la DNA pentru DJ 603 şi DJ 504.

„S-a ajuns la finele lui 2015 ca, o bună parte din cheltuielile eligibile să se transforme în cheltuieli neeligibile şi să fie suportate de Consiliul judeţean. Doar în cazul prezentat mai sus, DJ 603, suma a devenit din 5 miliarde, peste 200 de miliarde… Nu am fost răi. Am fost înţelegători şi ce-am făcut? Am prelungit cu încă 6 luni termenul de execuţie, termen ce nu a fost respectat”, a conchis Florian Dinu.

Prin urmare, „bunăvoinţa” CJG din ultimii ani ne va costa pe toţi! Cert este că, la acest moment, se pare, administraţia judeţeană nu-şi mai permite să piardă niciun leu. Iar dacă lucrările la cele trei drumuri judeţene nu vor fi finalizate, există riscul ca toţi banii europenilor să fie înapoiaţi, sume care se vor adăuga celor câteva sute de miliarde cheltuite din ianuarie 2016 şi până în prezent de administraţia judeţeană.

Mariana Mitroi

 

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!