Actualitate

Gheorghe Mărmureanu a explicat cum trebuie să acţionăm în caz de cutremur

Implementat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj şi Fundaţia pentru Democraţie, Cultură şi Libertate, filiala Călăraşi – România în parteneriat cu Institutul Naţional de Geofizică, Geodezie şi Geografie şi Asociaţia “Dunărea” a municipalităţilor dunărene – Bulgaria, Proiectul Danube – Sistem de alertă în caz de cutremure pentru regiunea transfrontalieră România-Bulgaria însumează o serie de măsuri comune pentru gestionarea eficientă a tuturor situaţiilor de urgenţă.

În acest scop, joi, 13 octombrie, Atheneul Nicolae Bălănescu din Giurgiu a găzduit conferinţa cu tema “Putem construi un sistem de alarmare în caz de cutremure pentru regiunea transfrontalieră România-Bulgaria?”, care a cuprins trei secţiuni: Cum ne pregătim pentru eventualitatea unui cutremur major; Cum reacţionăm în caz de cutremur. Experienţe internaţionale, reglementări europene şi naţionale şi Cum comunicăm cu cetăţenii în caz de cutrem.

Au participat prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, manager proiect, Institutul pentru sursa Vrancea de cutremure; Dr. Dimo Slakov, Institutul Naţional de Geofizică, Geodezie şi Geografie, Bulgaria; Klaus Bonjer – Germania, Distribuţia intensităţilor pentru cutremure; Gen. maior Dr. Liviu Viorel Nemes, prim-adjunct al Inspectorului General al IGSU România; Lucian Dumitru, suprefectul judeţului Giurgiu; Dr. Seth Cropsey, SUA – Impactul social al unui cutremur; Dr. Constantin Ionescu, director general INCDFP-România; Dr. ing.Emil Sever Georgescu, director ştiinţific construcţii INCD URBAN-INCERC, directorul Centrului European pentru Reabilitarea Clădirilor şi mulţi alţii.

Proiectul DACEA are ca scop prevenirea dezastrelor provocate de cutremure în regiune prin dezvoltarea unui sistem integrat de alarmare timpurie, crearea reţelei de comunicaţii necesare în acest scop şi creşterea capacităţii de intervenţie rapidă la nivel local. Se adresează autorităţilor publice locale, instituţiilor pentru situaţii de urgenţă, personalului medical dar şi cetăţenilor din regiunea transfrontalieră Giurgiu-Ruse. Proiectul se derulează în cadrul Programului de Cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 şi este finanţat de Fondul European pentru Dezvoltare Regională. De menţionat că acesta se realizează simultan în 7 judeţe din România – Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Constanţa şi în 8 districte din Bulgaria – Vidin, Montana, Vraca, Pleven,Veliko Târnovo, Ruse, Razgrad, Silistra şi Dobric.

În cursul derulării proiectului DACEA se va realiza un studiu amplu al seismicităţii, hazardului şi impactului pentru zona transfrontalieră româno-bulgară, un altul asupra impactului social al cutremurelor, un sistem operaţional de detecţie a cutremurelor,software-ul dedicat pentru elaborarea de scenarii pentru dezastre. De asemenea, vor fi realizate instruiri ale personalului prin mijloace moderne de e-learning.

Obiectivele generale ale proiectului constă în crearea unei infrastructuri transfrontaliere comune de coordonare şi gestionare a activităţilor de intervenţie în regiunea Giurgiu-Ruse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de monitorizare, de conducere şi prevenire a situaţiilor de urgenţă, accidente şi dezastre. Se va infiinţa, de altfel, un serviciu de informare şi publicitate care va funcţiona pe tot parcursul derulării proiectului în vederea promovării activităţilor dar şi a rezultatelor obţinute. Scopul activităţilor de informare este de a disemina  obiectivele proiectului, activităţile şi rezultatele pentru grupul ţintă reprezentat de locuitorii din regiune în vederea sensibilizării acestora cu privire la importanţa cooperării transfrontaliere în gestionarea dezastrelor.

Referitor la măsurile comune pentru gestionarea situaţiilor în caz de dezastre este vorba despre promovarea consolidării cadrului instituţional şi dezvoltarea de parteneriate în managementul situaţiilor de urgenţă; încurajarea comunităţilor din ambele regiuni să participe la acţiuni comune de pe termen lung în vederea cunoaşterii unor aspecte pe care să depăşească mai uşor în cau de cutremur; informarea şi educarea publicului în legătură cu riscul, prevenirea şi educarea efectelor fenomenelor naturale distructive; gestionarea fenomenelor naturale distructive în regiunea vizată; deplasări în zonele potenţial a fi afectate în scopul culegerii datelor în vederea luării celor mai bune decizii de către structurile specializate etc.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!