Sub titlul „Cum s-au câştigat alegerile pe listele suplimentare. Primar: „N-a fost turism. Foarte mulţi străinaci din ăştia au case la noi în comună”, gandul.info publică, duminică, un reportaj despre turismul electoral din primul tur al prezidenţialelor, un articol în care se acordă un spaţiu substanţial judeţului Giurgiu, fotografia care însoţeşte articolul cu pricina diind, de asemnea, sugestivă (vezi foto):
„Gândul a întrebat primarii din Giurgiu – acolo unde Victor Ponta a atins recordul naţional de 61,3% din voturi, iar Klaus Iohannis, cu o filială PNL considerată până acum puternică, abia a depăşit 15% – de unde au venit în ziua votului peste 250 de figuri noi în sate cu 800 de alegători permanenţi.
Studiu de caz, Giurgiu. Un succes electoral cu „străinaci” cu case în provincie şi „bătrâni veniţi în week-end la ţară”
Harta „suplimentarelor” scoate în faţă, pe lângă Olt, Călăraşi, Ilfov sau Cluj, judeţul Giurgiu, acolo unde PSD i-a obţinut lui Victor Ponta cel mai bun procent naţional: 61,3%. De la Clejani la Singureni, listele suplimentare din Giurgiu au scăzut rar sub 100 de votanţi fără buletin de localnic, mergând spre câteva sute. La Călugăreni, 633 de nume apar pe listele suplimentare – un sfert din cei 2699 care au venit să voteze. La Mihăileşti, 741 din 6041.
La Joiţa, 439 din 1715 au venit din altă localitate. Ei sunt, cum le spune primarul Constantin Tănase, ex-liberal trecut de curând la PSD, „străinacii”. „Comuna noastră e foarte aproape de Bucureşti şi s-a întâmplat ca mulţi cetăţeni din Bucureşti să voteze la noi. Nu s-a făcut turism, nu s-a făcut nimic. Doar foarte mulţi străinaci din ăştia care au case la noi în comună, dar n-au renunţat la buletinul de Bucureşti”, explică primarul din Joiţa afluxul.
Din primărie, rezultatul „corect, civilizat” – Ponta – Iohanis 402 la 160 de voturi într-o secţie şi 397 la 251 în doua – nu poate fi pus la îndoială. „Au fost toţi cuminţi. La noi se votează corect, civilizat, oamenii sunt cuminţi. Le e frică acum. Nu vedeţi că se urmăreşte fiecare mişcare? Cine-şi mai bagă pielea la saramură?”, invocă primarul, anecdotic, frica de procurori.
Nimeni, e gata să garanteze, de la câţiva kilometri distanţă, primarul din Herăşti. Ion Cicireagă a fost şi a rămas la PSD. De când se ştie, prin Herăşti n-a prins picior de turist electoral. Cel puţin, nu din partidul său, fireşte: „La mine n-au fost niciodată turişti electorali. Poate în 2009, de la ceilalţi, că era miza mai mare. Acum nu”. Cei 231 de cetăţeni votanţi pe listele suplimentare din 992 sunt, e un lucru cert, „foşti muncitori la uzine care nu şi-au mai schimbat cărţile de identitate de Bucureşti”. „Herăşti se află la 35 de kilometri de Bucureşti şi avem foarte mulţi cu cărţi de identitate de Bucureşti rămaşi de pe vremea comunismului. Ca să nu-I dea afară de la fabrică şi să îi trimită la CAP şi-au făcut carte de identitate în Bucureşti, dar ei sunt născuţi aici, au stat aici tot timpul. Am vreo 400-500 de locuitori care nu au carte de identitate de Herăşti, stau fără forme legale. Şi în 2009 am avut 223 pe listele suplimentare”, face un calcul scurt primarul Cicireagă.
La Herăşti, scorul a fost, pentru partid, mulţumitor: Ponta a scos 581 de voturi, Iohannis 156.
Ca şi la Iepureşti unde au ajuns 431 de „străinaci” din 1331 de votanţi. Ca la Hotarele (351 din 1771 pe liste suplimentare), ca şi la Singureni (390 din din 1947 votanţi din altă localitate). Peste tot a câştigat, în primul tur, PSD. Imediat după alegeri, Victor Ponta a mers să-i felicite personal pe primari. Primul, pe Florin Nidelea din Clejani. În urma succesului electoral, primarul Nidelea nu e însă de găsit. În locul lui viceprimarul Costică Constantin explică şi cum s-a umplut comuna de votanţi „suplimentari”. „Au fost (473 din 2343 votanţi pe liste suplimentare, n.red.) pentru că sunt foarte multe personae mai în vârstă din Bucureşti întoarse la casele părinteşti, dar care şi-au păstrat cartea de identitate pe Bucureşti. Iar o parte din ei sunt oameni mai în vârstă care şi-au petrecut week-end-ul la ţară. La noi nu s-a făcut niciodată niciun turism şi nici n-a fost vreo constrângere. Oamenii au votat ce au crezut. În turul doi, o să ieşim la fel de bine”, e sigur vicele primarului Nidelea.
„La fel de bine” înseamnă 1925 de voturi pentru Ponta şi 146 date lui Iohannis.”