Relaţiile de prietenie şi de cooperare între autorităţile giurgiuvene şi cele din Ruse nu doar că vor continua, ci se vor intensifica. Asta îşi propun conducerea Consiliului Judeţean Giurgiu şi noua conducere a Primăriei şi cea a Prefecturii din regiunea vecină, iar ideea a fost exprimată vineri, 9 decembrie, în cadrul unei întâlniri de lucru petrecute la Ruse. În urma recentelor alegeri în Bulgaria, fostul prefect al districtului Ruse, Plamen Stoilov, a devenit primarul oraşului Ruse, iar în locul său a fost numit Stefco Burgiev. Subprefectul Ivan Grigorov, preşedinte al Comisiei mixte pe agricultură româno-bulgare, este acum viceprimar, iar cel care îl înlocuieşte la Prefectura Ruse, deci implicit şi în comisia amintită, se numeşte Vesco Marinov. Vinerea trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, însoţit de cei doi vicepreşedinţi şi de mai mulţi directori din aparatul propriu au mers la Ruse pentru o întâlnire cu noii reprezentanţi ai autorităţilor bulgare.
„Sunt convins că eu, alături de domnul prefect vom dezvolta aceste relaţii care vor ajunge la un nivel mult mai înalt”, a spus primarul din Ruse, Plamen Stoilov. Ideea a fost continuată şi de prefectul bulgar. „Vreau să declar aici, în faţa voastră, cât de fericit sunt când am văzut şi am înţeles ce relaţii tradiţionale există între administraţiile celor două regiuni şi vreau să vă asigur că aşa va fi şi în viitor”, a spus şi prefectul de Ruse, Stefco Burgiev. „Vă asigur că cel puţin până la sfârşitul mandatului meu, Consiliul Judeţean Giurgiu va rămâne acelaşi partener deschis, care nu face niciun fel de diferenţieri între interesele legitime ale districtului Ruse şi judeţului Giurgiu”, a declarat şi preşedintele Dumitru Beianu.
Predare de ştafetă
Activitatea Comisiei de agricultură româno-bulgare, înfiinţate în 2010, în urma semnării acordului între preşedintele Cnsiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, şi, pe atunci, prefectul districtului Ruse, Plamen Stoilov, a fost unul dintre punctele pe ordinea de zi a întâlnirii de lucru de vinerea trecută, de la Ruse. Ivan Grigorov a predat preşedinţia comisiei subprefectului Vesco Marinov.
„Am făcut împreună lucruri foarte bune şi ştiu că vor fi făcute şi mai multe. Sunt convins că preluarea conducerii acestei comisii de colegul meu, subprefectul Vesco Marinov, va însemna că această comisie va fi în mâini sigure”, a afirmat viceprimarul Ivan Grigorov.
Noul şef al comisiei de agricultură, Marinov, şi-a exprimat încrederea că va putea continua la acelaşi nivel activitatea GLAC-ului.
„Din toate materialele pe care le-am studiat, am văzut că activitatea acestui Grup Local de Acţiune Comună a fost ridicată chiar la un nivel foarte înalt, iar asta mă obligă să menţin acest nivel”, a specificat Marinov. Şi administratorul public al judeţului Giurgiu, Ionel Muscalu, a luat cuvântul şi a vorbit despre rezultatele comisiei pe agricultură româno-bulgare, a cărei preşedinţie a deţinut-o înainte de Ivan Grigorov. „În acest an, comisia şi-a depăşit de fapt mandatul, devenind o comisie de politică externă a Euroregiunii Giurgiu-Ruse”, a zis Muscalu.
La rândul său, vicepreşedintele CJ Giurgiu, Tudorel Ţone, a apreciat activitatea GLAC, propunând diverse teme pentru viitoarele întâlniri ale membrilor comisiei de agricultură, precum cercetarea agricolă sau irigaţiile.
„Cred că aţi reuşit un lucru deosebit, eu fiind un om al agriculturii, aşa cum spunea şi domnul Muscalu şi domnul Grigorov, aţi reuşit să mişcaţi judeţul Giurgiu şi regiunea Ruse. Cred în continuare că este loc pentru lucruri la fel de bune sau poate chiar mai bune”, a subliniat Ţone.
Următoarea întâlnire a celor care alcătuiesc comisia mixtă pe agricultură româno-bulgară a fost stabilită pentru 20 ianuarie, la Ruse.