Au fost încurajaţi să-şi descopere talentul în domeniul artelor plastice. Ani la rând au studiat şi au muncit pentru a-şi şlefui acest dar, iar acum a venit momentul să îl împărtăşească oamenilor liberi. Doi deţinuţi ai Penitenciarului Giurgiu şi-au expus picturile şi sculpturile cu tematică religioasă, joi, 28 aprilie, la Centrul Eparhial al Episcopiei Giurgiu.
Expoziţia de la Centrul „Nichifor Crainic”, din incinta Centrului Eparhial a fost denumită „Lumina din sufletul nostru”. A fost ales acest motto, evident, în mod special, pentru că indiferent de locul unde se află, de timpurile în care trăieşte şi de faptele sale, în fiecare om există calităţi nebănuite, există lumină.
Expoziţia vernisată săptămâna trecută, organizată de Penitenciarul Giurgiu şi Episcopie, a cuprins nouă icoane şi 12 obiecte bisericeşti sculptate. Sculpturile au fost realizate de Marin Bazan, un giurgiuvean închis din 1992 pentru omor deosebit de grav. Picturile aparţin unui chinez care a stat până acum în închisoare aproape două decenii, fiind acuzat tot de crimă. La evenimentul de la Centrul Eparhial au participat reprezentanţi ai celor două instituţii organizatoare, conducerea Consiliului Judeţean, dar şi mai mulţi copii.
„Ceea ce este bun trebuie scos la suprafaţă şi lucrul acesta se vede în talentul pe care aceste două persoane cu adevărat îl au”, a spus preotul Popa Edmond Nicolae, consilier în cadrul Episcopiei Giurgiu.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Giurgiu, Florinel Stănică, a precizat că activitatea se înscrie în seria acţiunilor organizate de instituţia pe care o reprezintă, menite să le ajute pe persoanele private de libertate să se orienteze spre activităţi utile.
„Sunt lucrări efectuate de două persoane private de libertate care au fost condamnate la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, efectuând până acum, unul – 17 ani, iar celălalt, 19 ani de detenţie. Unul dintre ei este din judeţul Giurgiu, din localitatea Malu Spart. Celălalt, cetăţeanul chinez, conform spuselor lui, face parte dintr-o familie iubitoare de artă, dintr-o familie înstărită”, a mai zis Stănică.
„Aceşti doi oameni au descoperit lumina din sufletul lor în spatele gratiilor. Noi, dar şi copiii nu trebuie să aşteptăm să ne îngrădească ceva libertatea ca să ne descoperim talentul”, a spus şi preotul Georgian Tudor, secretar eparhial, prezent la vernisajul expoziţiei.
Cel care i-a îndrumat pe cei doi deţinuţi în ceea ce priveşte artele plastice, agentul şef principal Victor Dragomir, şi-a văzut visul cu ochii. Munca lor a fost admirată, apreciată şi cu siguranţă foarte multe dintre lucrări vor ajunge acolo unde le este locul. „Vrem să arătăm şi cealaltă faţă a sistemului, pentru că ne implicăm în reeducarea şi îndreptarea deţinuţilor. Am fost încântat să îi descopăr pe aceşti doi deţinuţi cu talente nebănuite şi i-am îndrumat către pictura şi sculptura bisericească. Deja avem uşile împărăteşti comandate de o persoană fizică pentru a fi dăruite unei biserici, sfeşnicele vor ajunge la un părinte, la fel şi mai multe icoane”, a spus Dragomir.
Prezent la eveniment a fost şi preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu. „Singurul element trist al acestui eveniment este acela că artiştii nu sunt de faţă, dar aceasta nu i-a împiedicat pe cei prezenţi să aprecieze activitatea lor. Descoperim încă o dimensiune a potenţialului uman. Am înţeles că niciunul dintre cei doi nu a avut aceste calităţi înainte de a intra în Penitenciar, şi că le-au descoperit acolo. Este un dar şi pentru noi cei din afară, un dar pe care trebuie să îl preţuim”, ne-a spus Dumitru Beianu.La rândul său, psiholog în cadrul Penitenciarului Giurgiu, Ionuţ Mogâldea, ne-a declarat că succesul celor doi deţinuţi depinde în mare măsură şi de specialiştii care s-au ocupat permanent de ei. „Ce vedem noi azi aici este o mică parte şi din munca oamenilor de la Serviciul de Reintegrare Socială. Aceste două persoane private de libertate, ca să ajungă aici au trecut pe la Serviciul de Reintegrare, unde au şi învăţat tainele acestor arte. În spatele talentului lor, stă aşadar şi munca specialiştilor”, a subliniat Mogâldea.