Vineri, 10 februarie, a avut loc prima şedinţă pe acest an a Grupului de lucru Comun al Reprezentanţilor Agriculturii din Giurgiu şi Ruse, la care au luat parte delegaţi din administraţia locală, directori de instituţii, fermieri români şi bulgari. Cu toţii au evidenţiat cei 7 ani de activitate desfăşurată în comun, 7 ani de colaborare fructuoasă între administraţiile din Giurgiu şi Ruse. Gazda evenimentului a fost Lucian Corozel, vicepreşedintele CJ care, de altfel, a preluat şi preşedinţia GLAC pentru anul 2017, fiindcă se ştie că această funcţie revine un an părţii bulgare, iar anul următor părţii române.
„Şapte ani de colaborare fructuoasă între Giurgiu şi Ruse!”
A declarat Stefco Burdjiev, prefectul Districtului Ruse, în discursul său, nu înainte de a le mulţumi tuturor pentru implicare şi susţinere. „Nu pot decât să vă mulţumesc pentru colaborarea bună din cadrul acestui grup unic de-a lungul graniţei româno-bulgare, pentru această idee unică şi pentru rezultatele obţinute în cei 7 ani de colaborare. Pentru mine, această colaboare este un punct foarte important în relaţiile dintre Ruse şi Giurgiu. Vă asigur de susţinerea mea pe viitor, vom prelungi această colaborare în interesul productorilor agricoli şi al cetăţenilor care fac parte din zona transfrontalieră!”
„Ne dorim să lucrăm la fel de bine şi de acum înainte!”
Este mesajul de încurajare lansat de subprefectul Regiunii Ruse, după ce l-a cunoscut personal pe noul vicepreşedinte al administraţiei judeţene. „Sper să discutăm mai multe teme de interes, însă vreau să punctăm şi la partea practică. Trăim vremuri în care fermierii şi agricultorii au probleme, sper să le fim de ajutor, să le stăm la dispoziţie”, a declarat subprefectul Stanimir Stancev.
Acord de parteneriat, reînnoit
Potrivit ordinii de zi, după mesajele oaspeţilor, a fost semnat acordul de parteneriat în cadrul GLAC, între Prefectura Ruse şi Consiliul judeţean. „Sunt oameni care merită pentru eforturile depuse o mai mare atenţie. Un cuvânt bun deschide fiecare uşă”, a mai spus oficialul bulgar, după ce a semnat documentul.
Cuvinte de apreciere a avut şi de acum preşedintele GLAC, Lucian Corozel, care a subliniat că, în cei 7 ani, grupul comun a devenit „un model unic de bună practică”, având recunoaştere naţională în acest sens.
„Voi susţine performanţa şi cooperarea transfrontalieră”
„Ne aflăm astăzi împreună pentru a aniversa 7 ani de activitate, 7 ani de realizări. Consider că astăzi începem un nou capitol al colaborării transfrontaliere existente la nivelul judeţului şi al regiunii. În calitate de preşedinte GLAC, vreau să vă asigur că judeţul Giurgiu va acţiona pentru a susţine performanţa şi cooperarea tranfrontalieră, dar şi pentru dezvoltarea regiunii noastre”, a precizat Lucian Corozel, preşedinte GLAC.
Emoţii şi flori pentru Lili Ganceva
Şi pentru că, de-a lungul anilor, Lili Ganceva a fost şi este sufletul colaborării existente între Giurgiu şi Ruse, prin activitatea GLAC, dar şi a Asociaţiei Euroregiunrea „Danubius”, „giurgiuveanca noastră” aşa cum a fost prezentată Lili de autorităţile din Ruse a primit un buchet de flori din partea lui Lucian Corozel.
Proiecte şi strategii pentru 2017
În cadrul întâlnirii GLAC, pe lângă prezentarea Buletinului GLAC, ce cuprinde activitatea din 2016, participanţii au avut parte şi de prezentarea, într-un mod profesionist, Schemei de ajutor de minimis pentru susţinerea producătorilor agricoli din România pentru cultivarea de tomate în spaţii protejate (sere, solarii) astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă. „Considerăm că este o formă de sprijin avantajoasă pentru legumicultori. În campania de informare am identificat în jur de 1000 potenţiali beneficiari, ştiut fiind faptul că judeţul Giurgiu este unul preponderent agricol. Concret, până la această dată, conform Registrului judeţean de evidenţă s-au înscris 430 de beneficiari”, a declarat Petra Ochişor, director Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Giurgiu.
Despre „producţia de îngrăşăminte organice” a vorbit Costel Paterău, producător de îngrăşăminte organice.
… în urmă cu 7 ani!
Grupul a fost creat în 2010, la inițiativa comună a Consiliului Judeţean Giurgiu, reprezentat de preşedinte Dumitru Beianu şi a Prefecturii Ruse, reprezentată de prefect Plamen Stoilov, cu ajutorul Centrului de Afaceri Transfrontalier Danubius şi a Asociaţiei Euroregiunea Danubius, pentru a facilita cooperarea în domeniul agriculturii în regiunea Giurgiu-Ruse. Cooperarea în cadrul grupului poate fi executată prin schimbul de informaţii tehnice şi de documentare, vizite de lucru ale specialiştilor, fermierilor, instructorilor şi cursanţilor, consultarea reciprocă cu privire la problemele care sunt de interes pentru ambele părţi, furnizarea de scriere de proiecte şi servicii de consultanţă pentru a materializa proiectele comune şi organizarea de module agro-industriale de „producţie-prelucrare-stocare-vânzare” a agriculturii şi a produselor alimentare, cu scopul de a crea o bază modernă pentru activităţi agricole.
Atingerea unui grad mai mare de dezvoltare economică şi socială prin identificarea şi consolidarea in comun a avantajelor comparative ale regiunii, dar şi sprijin pentru cooperarea transfrontalieră de afaceri şi promovarea unei imagini şi a identităţii regionale şi cooperarea în domeniul dezvoltării resurselor umane – dezvoltarea în comun a competenţelor şi cunoştinţelor, au fost şi rămân obiectivele acestei colaborări, în cadrul GLAC.
A consemnat,
Mariana Mitroi
N.A.: Foto – pagina de facebook a Consiliului judeţean