Zeci de medici şi asistenţi medicali ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Giurgiu, membri ai Sindicatului „Sanitas” au protestat, luni, 25 noiembrie, timp de 2 ore, între 08.00 şi 10.00, alături de zeci de mii de colegi de-ai lor din întreaga ţară. Greva de avertisment a presupus asigurarea parţială a asistenţei medicale, iar, pe perioada manifestaţiei, cadrele medicale au fost în curtea Spitalului, protestând în linişte.
Liderul Sanitas Giurgiu, Aurelia Grosu, a spus că principala motivaţie a protestului medicilor are legătură cu menţinerea statutului spitalelor ca activitate publică. „Nu vrem transferarea lor în regii autonome, SRL-uri, ONG-uri, lucru pe care ministrul Eugen Nicolăescu intenţionează să-l facă. De asemenea, suntem împotriva reducerii finanţării spitalelor cu 20% şi trimiterea acestor bani în ambulator. Asta înseamnă că bolnavii ar trebui să fie trataţi în ambulator, adică de către medicii de famililie şi de specialişti. Cu părere de rău, acest lucru nu se poate întâmpla, dacă mergem la urgenţe, aici, la Spitalul Judeţean, vom constata că 80% dintre pacienţi ar fi trebuit trataţi în ambulator, dar asta nu se întâmplă, iar colegii mei nu-şi pot permite să nu-i primească”, a declarat Aurelia Grosu.
În plus, aşa cum este cunoscut, cadrele medicale vor alocarea a 6% din PIB sistemului sanitar, iar medicii de la Giurgiu au specificat faptul că nu cer acest lucru ACUM, ci vor să se ajungă la acest procent, treptat, conform programului de guvernare USL. Medicii doresc şi clarificarea statului lor: „Când le convine, cică suntem bugetari, când nu le mai convine, nu mai suntem. Hotărâţi-vă!”, a mai zis Grosu.
Sindicaliştii Sanitas Giurgiu au militat, astăzi, şi pentru drepturile lor salariale, fiind dat exemplul unui asistent medical cu o vechime de 30 de ani şi care ia 1.200 de lei. Un asistent medical debutant are salariul minim pe economie. „Cum îl responsabilizez eu, cum îl motivez să aibă grijă de atâţia bolnavi?”, s-a întrebat liderul Sanitas Giurgiu, Aurelia Grosu.
Medicii şi asistenţii medicali de la Giurgiu, care au făcut grevă de avertisment, au tras un semnal de alarmă şi asupra cercului vicios din sistem în ceea ce priveşte aducerea de specialişti. Cel puţin la spitalul nostru din municipiu se caută soluţii pentru aducerea medicilor ca liniile de gardă să fie asigurate, dar, au spus cadrele, cum pot fi ei motivaţi, când trebuie să îşi asigure în primul rând banii de navetă, iar salariile „sunt cum sunt”.
În grevă de avertisment au fost şi sindicaliştii Sanitas de la spitalele din Vadu Lat, Bolintin Vale şi Izvoru.
C.S.
știre anterioară
știre următoare