Reducerea bugetelor autorităţilor locale este încă o măsură prin care Guvernul încearcă să păstreze pentru ministerele „vedetă” ale PD-L mai mulţi bani. Administraţia locală primeşte astfel încă o lovitură, după ce anul trecut i-au fost reduse, de asemenea, sursele de venit. În conferinţa de presă din data de 13 decembrie, primarul Lucian Iliescu s-a declarat extrem de nemulţumit de modul în care Guvernul Boc procedează cu bugetul de stat pe 2012, încercând să îl impună fără să ţină cont de niciun amendament sau de semnalele venite din partea autorităţilor locale. Profitând de majoritatea parlamentară formată cât se poate de discutabil, primul ministru forţează adoptarea unui buget care nu conţine măsuri de creştere economică şi, în plus, lasă administraţia locală fără o importantă cotă din venituri. „Forţează pur şi simplu nota, nu ţin cont de nimic, nici de opoziţie nici de administraţia locală. Vor să arunce pe umerii acesteia şi salariile profesorilor şi asistenţa socială, dar ne-au tăiat 10% din surse. Sunt autorităţi locale care au credite în derulare şi în aceste condiţii nu se mai pot încadra în gradul de îndatorare de 30% pe care îl verifică Ministerul Finanţelor, pentru că scad veniturile pe care trebuie să le primim. Singura preocupare este să treacă bugetul cu această majoritate pe care o au, fără să existe nicio singură măsură de creştere economică”, a arătat primarul Lucian Iliescu.
Primarul municipiului Giurgiu a mai spus că felul în care este construit proiectul de buget de stat pe 2012 arată incompetenţa actualilor guvernanţi. În plus, ca şi anul trecut, Guvernul încearcă să cumpere voturile parlamentarilor pentru a obţine voturi pentru buget. Potrivit unor membri ai parlamentului, este vorba de alocarea a 100.000 de euro colegiului fiecărui parlamentar care votează bugetul. „Am informaţii de la parlamentarii noştri că se oferă o astfel de sumă pentru a vota bugetul. Până aici s-a ajuns, în schimb îl vedem pe primul ministru Emil Boc râzând la televizor, în timp ce românii nu mai ştiu cum să îşi ducă traiul. O să treacă şi acest buget şi nu o să fie rezolvată niciuna dintre problemele României. După aceea vor continua să aloce bani de la fondul de rezervă numai primarilor PD-L, aşa cum au făcut şi până acum. Domnul Boc vorbeşte de investiţii, dar investiţiile trebuie făcute cu fonduri externe, noi nu am reuşit să atragem mai nimic din aceste fonduri. Nu există nici cea mai mică preocupare pentru redresarea ţării, tot ce îi interesează este să le meargă lor bine”, a mai declarat Lucian Iliescu.
Faptul că ministrul Educaţiei nu are niciun fel de reacţie ca urmare a faptului că bugetul destinat acestui domeniu pe anul 2012 va fi mai mic, a fost încă un subiect pe care l-a abordat primarul Iliescu. Cu atât mai mult cu cât, în aceste condiţii, finanţarea lucrărilor de reabilitare a Colegiului „Ion Maiorescu” este pusă în continuare sub semnul întrebării. După ce timp de trei ani, Ministerul Educaţiei a oprit finanţarea proiectului de consolidare şi reabilitare a clădirii Colegiului Ion Maiorescu, nici pentru anul viitor nu sunt semnale favorabile pentru această instituţie de învăţământ. În condiţiile în care ministrul Educaţiei acceptă fără comentarii reducerea bugetului Educaţiei, pentru Colegiul Maiorescu speranţele sunt destul de slabe. „De trei ani am tot atras atenţia că nu au fost alocaţi banii pentru Maiorescu. Ce facem cu acest liceu, ce facem cu elevii şi profesorii de acolo? Am avut parte doar de promisiuni şi de minciuni”, mai spunea primarul municipiului Giurgiu.