Social

Hypermarket-urile în vizorul inspectorilor sanitar-veterinari

Cabinete medicale veterinare, depozite de alimente, hypermarketuri, patiserii, restaurante şi unităţi de procesare a laptelui. Toate aceste unităţi au fost călcate în ultima perioadă de inspectorii sanitar-veterinari. Şi carnea de vânat a fost analizată de veterinari, pentru a se constata dacă există pericolul pestei porcine, sau a altor boli.Cei patru inspectori de control din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au avut de treabă în această perioadă. Tematica naţională  “Control la raft” a presupus ca o gamă variată de unităţi economice să fie verificate de inspectori. Până în prezent au fost derulate 62 de controale în unităţi de alimentaţie publică, patiserii, magazine cu produse de origine animală, depozite alimentare, unităţi de procesare a laptelui, cabinete de medicină veterinară şi nu în ultimul rând în hypermarketuri. “Neregulile depistate au vizat în principal modul de etichetare a produselor şi condiţiile de depozitare”, ne-a declarat Nae Dumitru, director executiv al DSVSA Giurgiu. În prima etapă a controalelor, inspectorii au aplicat amenzi în valoare totală de aproape 450 de milioane de lei vechi, dintre care 3 amenzi au fost acordate unor hypermarket-uri care nu respectau întocmai regulile de etichetare şi condiţiile de păstrare a cărnii, primind un termen de remediere a deficienţelor de o săptămână.

Un caz deosebit a fost întâlnit în localitatea Uzunu, acolo unde s-a aplicat o amendă de 400 de milioane de lei vechi pentru obstrucţionarea organelor de control de a verifica produsele din carne pentru care exista suspiciunea că ar fi expirate, aşa cum a fost semnalat într-o reclamaţie.

O altă temă de control a Direcţiei Sanitar Veterinare a fost aceea de verificare a stării de sănătate a animalelor sălbatice. Medicii veterinari au participat la vânătoare şi au prelevat probe din carnea de vânat a 13 mistreţi şi 6 căpriori, de la care s-au prelevat probe pentru depistarea pestei porcine, a bolii veziculoase şi a bolii cahectizante.

De la începutul lunii şi până în prezent s-a examinat clinic preventiv şi un număr de 5370 capete de ovine. În plus, DSVSA Giurgiu a organizat recent o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiei crescătorilor de animale din judeţ. “Scopul  întâlnirii a fost acela de a informa crescătorii de animale asupra responsabilităţilor legale care le revin privind identificarea şi înregistrarea animalelor”, se informează într-un comunicat de presă.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!