Actualitate Eveniment La zi Social

Imediat ce virusul pestei porcine a fost confirmat într-o gospodărie din Giurgiu, autoritatile s-au mobilizat exemplar. Subprefectul Adriana Putaru a comunicat masurile dispuse

Subprefectul judetului Giurgiu, Adriana Putaru, a declarat duminica dupa amiaza, in cadrul unei conferinte de presa ca, dupa confirmarea virusului de pesta porcina africana in localitatea Branistari, comuna Calugareni, autoritatile au trecut la inventarierea tuturor animalelor din gospodariile populatii si , totodata, a fost instituita o zona de protectie pe o raza de trei kilometri in jurul focarului. Autoritatile au precizat ca nu exista nicio ferma de suine la mai putin de zece kilometri de focarul de pesta porcina africana depistat in judetul Giurgiu.

„Pe o raza de trei kilometri in jurul focarului de pesta porcina africana confirmat intr-o gospodarie individuala din Branistari a fost instituita zona de protectie, iar pe o raza de zece kilometri este zona de supraveghere. Au fost instituite filtre de control rutier si de dezinfectie si vor fi intensificate controalele in trafic pentru identificarea transporturilor de animale, a celor cu produse de origine animala sau cele cu cereale pe o raza de zece kilometri in jurul focarului”, a preecizat Adriana Putaru.
In completare, sirectorul DSVSA Giurgiu, Liviu Florescu, a precizat ca autoritatile au efectuat recensamantul porcilor in localitatea Branistari, iar luni se va contiua si in localitatea Mihai Bravu, aflata in zona de protectie.
„Am efectuat recensamantul animalelor din localitatea Branistari, urmand ca in cursul zilei de maine sa efectuam acelasi recensamant in localitatea Mihai Bravu, care intra in zona de protectie. Astfel, au fost vizitate cinci sute de gospodarii, 50% sunt nelocuite, iar numarul de animale estimate este undeva la trei sute de capete de porci. Probele de sange recoltate duminica au fost trimise la Institutul de Diagnostic pentru Bolile Animalelor Bucuresti pentru a vedea daca animalele aflate in imediata apropiere a gospodariei in care a fost gasit virusul pestei porcine africane au fost afectate. Daca maine avem rezultat negativ la buletinul de analiza lucrurile stau mult mai usor si putem stabiliza numai in localitatea Branistari aceasta problema, urmand apoi a mentine filtrul de dezinfectie 70 de zile, dupa care se vor recolta iar probe”.
Subprefectul judetului Giurgiu, Adriana Putaru, a aratat ca in gospodaria in care a fost confirmat virusul pestei porcine africane proprietarul a declarat ca a avut 40 de porci, 32 au murit si ca i-ar fi ingropat in curte, iar opt au fost incinerati la laboratorul DSVSA Giurgiu.  „Nu se pune problema ca proprietarul sa primeasca despagubiri, deoarece nici macar un animal nu era crotaliat pentru a putea fi stabilit de unde provine si nici nu era declarat la medicul veterinar”.
In plus, Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă Giurgiu şi Unitatea locală de decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Giurgiu s-au reunit duminică pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea bolii, plan ce a fost prezentat si in cadrul conferintei.
===
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeţene sau autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie„.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.
Metode de prevenție
Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.
Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!