Intervenţia lui Bogdan Ujeniuc în plenul ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean a deranjat. Nu mai e o noutate, o ştie toată lumea. Afirmaţia acestuia cum că Dumitru Beinau a fost ”asasinat mişeleşte” de către mentorul de până mai ieri, de către tovarăşul Iliescu, a născut deja destule polemici.
Cum era de aşteptat, alde ”pupă-n cur pe nea Lucică” s-au sesizat imediat şi au protestat cu proletară vehemenţă. Consilierul jdeţean Ovidiu Andrei, bunăoară, a ţinut să dea o lecţie de etică politică şi a pus niscai întrebări retorice de genul: ”Unde-i trădarea domnului Iliescu? Domnul primar Iliescu, ca şi lider al PNL Giurgiu, l-a susţinut pe domnul Beianu patru ani. Şi a făcut-o. S-au scurs cei patru ani… pretinde cineva că trebuie ales pe viaţă candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean?”
Ovidiu Andrei, până la a face pe moralistul doct, uită să pronunţe o groază de alte adevăruri. În primul rând, forul competent, adică Delegaţia Permjanentă a PNL, alesese cu mult timp în urmă Dumitru Beianu ca şi candidat la Consiliul Judeţean Giurgiu, respectiv Lucian Iliescu – primar al capitalei de judeţ. Discutăm aici şi de un protocol semnat între Victor Ponta şi Crin Antonescu, ca şi despre alegerea fără urmă de echivoc a Biroului Politic al PNL Giurgiu. Mai mult, pentru că vorbim totuşi de trădare şi asasinat politic – ceea ce a invocat Bogdan Ujeniuc cât se poate de tranşant – când îl anunţi pe un om că nu îţi mai e în graţii CU DOAR 36 DE ORE înainte de a-şi depune, eventual, din postura de independent, dosarul de candidatură, trebuie să fii idiot să nu realizezi un fapt atât de banal. Ceea ce nu e cazul lui Ovidiu Andrei, care nu are o fizionomie de abrutizat.
Pe de altă parte, haideţi să facem un scurt exerciţiu de memorie, pentru că discipolii lui Iliescu par a uita lucruri nicidecum evazive pentru orice om cu discernământ. Aşadar, Beianu, la doar 35 de ani, adică în 2000, devine vicepreşedinte de consiliu judeţean după un 18% extrem de impresionant realizat cu ApR-ul. Preia mai apoi un alt partid minuscul, PUR-ul, şi în 2004 ajunge să adune mai multe voturi în judeţ decât Partidul Democrat. Rezultatul? Trei posturi de consilieri judeţeni dintr-un total de 31. Cu aceste 3 fotolii, Beianu participă, în cadrul unui protocol de alianţă cu PNL, PD şi PRM, la ceea ce s-a dorit a fi debarcarea lui Victor Boiangiu şi a PSD-ului din fruntea judeţului. PSD-ul acumulase voturi cât pentru 14 consilieri, alianţa amintită strânsese voturi cât pentru 17: PNL – 9, PUR – 3, PD – 3, PRM – 2.
Îi amintim domnului Ovidiu Andrei că, în ziua votului din 2004, numiţii Octavian Dascălu şi Ionel Dinu – cel care ACUM SE AFLĂ PE LISTA ELIGIBILĂ A CONSILIULUI LOCAL MUNICIPAL – votează… Victor Boiangiu, nicidecum Constantin Toma, cum se hotărâse în cadrul alianţei. Şi de unde, cu un scor de 17-14, PSD şi Boiangiu ar fi trebuit să dispară, s-a făcut 16-15 pentru ceilalţi şi am mai avut la Consiliu încă patru ani de mandat Boiangiu, cu fix nimic pentru întreaga comunitate autohtonă ca şi realizări edilitare.
Acum, unul dintre cei care au stat patru ani pe prima pagină a Giurgiu Express – la exemplu de trădători – întregeşte lista candidaţilor pe lista consilierilor locali municipali, iar domnul Ovidiu Andrei, cu un aer de intelectual vexat, dă lecţii de morală şi ne întreabă unde e, sau în curtea cui este trădarea…
În altă ordine de idei, mai este de clarificat un lucru. Întreaga suflare iliesciană e convinsă că Dumitru Beianu nu ar fi ajuns preşedinte de consiliu judeţean fără sprijinul partidului. Şi nu a oricărui partid, ci a unuia important, cum este PNL-ul. OK, nimic de obiectat, cel mai plauzibil scenariu indică aşa ceva. În paralel însă, poate cuantifica cineva foarte exact ce s-ar fi întâmplat cu oricare alt candidat PNL în 2008, în afara lui Dumitru Beianu? Sunt convinşi cei care nu ies din gura lui Iliescu CĂ NICULAE BĂDĂLĂU AR FI FOST BĂTUT DE ALTCINEVA? Sunt absolut convinşi şi mai stăruie în prejudecata aia demnă de un oligofren că şi o conservă ar fi câştigat Consiliul Judeţean în 2008 cu sprijinul PNL? Chiar Dumitru Beianu, ca şi personalitate, ca şi om politic curtat asiduu de mai toţi granzii după 2000, să nu fi avut nici un merit în cele aproximativ 49.000 de voturi acumulate acum patru ani?