Comentarii

Infinita imunitate se apropie de sfârşit

catuse

Agenţia France Press a ajuns la o concluzie care ne dă speranţe că în România, lucrurile au început să se mişte pe un făgaş firesc, spre o democraţie decentă.

Ziariştii străini au remarcat că după un an plin de anchete penale, multe vizându-i pe politicienii bogaţi şi influenţi, imunitatea de care se bucură clasa politică românească pare să se apropie de sfârşit.

În anul 2014, 1167 de persoane – un număr record în cei 12 ani de existenţă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – au fost învinuite de fapte de corupţie de către DNA.

Procurorii au fost ocupaţi în acest răstimp cu dosare grele, precum cel al Elenei Udrea, fost candidat la prezidenţiale, arestată miercuri seară pentru implicarea în scandalul de corupţie legat de licenţele Microsoft. Mai sunt de amintit şi alte nume care până mai ieri se bucurau de o imunitate infailibilă: Toni Greblă, fost judecător la Curtea Constituţională, şefa DIICOT Alina Bica, miliardarul Ioan Niculae sau proprietarul Mediafax Adrian Sârbu.

Jurnaliştii AFP nu au uitat să menţioneze că în 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost, de asemenea, arestat şi, ulterior, condamnat, demonstrându-se încă o dată că reforma justiţiei în România, asistată de Bruxelles, a slăbit constant imunitatea de care se bucurau liderii politici în a doua cea mai săracă ţară a Uniunii Europene.

Independenţa justiţiei a început să capete contur, după cum s-a observat, încă din mandatul preşedintelui Traian Băsescu, când inclusiv lideri din tabăra sa au început să fie condamnaţi.

Anul trecut, în noiembrie, românii sătui de corupţie l-au votat pe Iohannis – subliniază AFP – fostul primar al Sibiului fiind cunoscut pentru susţinerea judecătorilor liberi.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!