O frumoasă dar mai ales fructuoasă colaboare începută în urmă cu aproape doi ani este continuată şi în 2012. Comisia mixtă pe agricultură, româno-bulgară, constituită în februarie 2010, s-a reunit vineri, 20 ianuarie, la Ruse, la sediul Prefecturii, în cadrul primei întâlniri de lucru de anul acesta. Membrii celor două delegaţii, prezidaţi de subprefectul Vesko Marinov, au discutat pe o tematică extrem de importantă pentru sănătatea populaţiei, şi anume “siguranţa alimentelor pe tot parcursul lanţului alimentar”.
Şedinţa de lucru a fost deschisă de Marinov, după care au luat cuvântul şi reprezentanţii părţii române. ”Această comisie şi-a făcut treaba”, a precizat Muscalu, care i-a mulţumit fostului subprefect, actual viceprimar al municipiuluiRuse, Ivan Grigorov. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Tudorel Ţone, a declarat că întâlnirea este extrem de interesantă şi importantă, ocazie bună pentru agricultori să dezbată problemele cu care se confruntă. Şedinta GLAC de la Ruse a fost umbrită însă de absenţa unei bune părţi a delegaţiei române, mai exact specialiştii din cadrul Direcţiei Agricole, ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură şi cei ai Direcţiei Sanitar Veterinare, astfel încât, atât Ionel Muscalu cât şi Tudorel Ţone au dorit să facă câteva intervenţii pe acest subiect. “O spun cu tristeţe, factorul politic este mai important decât voinţa oamenilor”, a conchis Ţone. În cadrul şedinţei de la Ruse au fost prezentate diferite materiale despre sănătatea publică şi controlul produselor alimentare, după care membrii comisiei şi-au pus diverse întrebări tematice şi au dezbătut probleme de interes comun. La finalul întâlnirii de la Prefectură, Ionel Muscalu a reamintit activitatea din cei doi ani care s-au scurs până acum de la înfiinţarea comisiei. Membrii celor două delegaţii au continuat apoi cu partea practică, şi anume vizita în teren, mai exact în oraşul Marten, aflat la doar 10 km de graniţa cu România. A fost vizitată acolo o seră de legume, cu o suprafaţă de 20.000 de mp, a cărei producţie, de 100 de tone de legume la hectar/pe serie, ajunge în mare parte la export, cu destinaţia Germania.
Mai apoi, delegaţiile au mers la o unitate de procesare a cărnii. Zilnic, între 3 şi 5 tone de carne sunt transformate în mezeluri proaspete, fierte sau afumate. Următoarea întâlnire a GLAC-ului Giurgiu-Ruse va avea loc la noi în municipiu şi va fi organizată, cel mai probabil, în prima jumatate a lunii februarie.