Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, a vorbit recent, în conferinţă de presă, despre procesul avut cu Instituţia Prefectului în ceea ce priveşte privatizarea Uzinei Termoelectrica. Edilul a acuzat că procedura, care ar putea duce la blocarea activităţii CET, are la bază doar interese politice portocalii.„Domnul Marin Anton consideră că dacă CET nu va mai asigura încălzirea locuinţelor giurgiuvenilor în sezonul rece următor, voi avea eu parte de multe reproşuri, iar dumnealui, implicit, va putea să câştige procente în cursa pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. Am avut o singură variantă la îndemână pentru ca oraşul să beneficieze de încălzire iarna trecută, am făcut tot ce a depins de noi ca să respectăm prevederile contractului, dar mai ales să ţinem cont de interesele comunităţii. Până în acest moment, nu am nici un reproş să îmi fac despre această privatizare”, a subliniat Beianu.
Pe de altă parte, edilul judeţean a criticat faptul că în motivarea atacării în contencios a hotărârii privind privatizarea CET, i se sugerează conducerii Consiliului Judeţean cum ar trebui să utilizeze banii încasaţi în urma vânzării pachetului de acţiuni al Uzinei Termoelectrica.
„Adică, DN5C care leagă Giurgiu de Teleorman este într-o stare deplorabilă şi domnul Anton nu poate să meargă la colegii săi de la Ministerul Transporturilor să le ceară bani să îl reabiliteze. Liceul Maiorescu, cel care a fost finanţat în perioada 2007-2008 de Ministerul Educaţiei, nu mai primeşte sprijin de la actuala conducere a ministerului, iar domnul Anton nu poate merge la ministrul Funeriu (ministrul Educaţiei, n.r.) ca să îi propună să reia finanţarea pentru lucrările acestei instituţii atât de importante. Totuşi, ne face nouă recomandări în ceea ce priveşte cheltuirea unor fonduri în perioada următoare. Este o lipsă de logică şi duplicitate”, a spus Dumitru Beianu, precizând că nu are explicaţii de dat liderului PDL pe tema cheltuirii banilor până când Marin Anton nu va reuşi să vină cu soluţii măcar pentru cele două probleme.
De ce acum şi nu în 2010?
Rămânând la tema privatizării CET, specialiştii Prefecturii Giurgiu au recunoscut că dacă atacau anul trecut în contencios administrativ hotărârea Consiliului Judeţean legat de privatizarea Centralei, ar fi pus în pericol asigurarea încălzirii locuinţelor iarna trecută. Acest lucru stă scris chiar în unul dintre documentele depuse de Instituţia Prefectului la Instanţă, în acest caz.
„Dacă au fost de acord că ar fi însemnat un pericol foarte mare pentru furnizarea serviciului respectiv iarna trecută, nu înţeleg de ce fac acest lucru în această vară. Respectând inclusiv argumentele dumnealor, este evident că în situaţia în care va trebui să renunţăm definitiv la ce am clădit până acum, nu avem decât o şansă infimă ca până la iarnă să înfiinţăm o altă societate, cu costurile aferente, şi mai greu să o şi autorizăm pentru furnizarea agentului termic. Atacarea în instanţă a hotărârii presupune ca într-un sezon rece, ales nu întâmplător, să nu mai poată fi furnizată energie termică locuitorilor. Este o logică total defavorabilă comunităţii, care nu vizează decât conservarea sau promovarea unor interese de partid sau ale unei persoane în viitoarea campanie electorală”, a mai spus Beianu.
În timp ce PDL continuă să comenteze pe tema privatizării CET, neaducând vreo soluţie privind încălzirea municipiului în sezoanele reci viitoare, Consiliul Judeţean caută variante pentru ca giurgiuvenii să nu rămână fără agent termic la iarnă.
Investiţii pentru servicii mai bune şi facturi mai mici
Beianu a luat în discuţie la conferinţa de presă de săptămâna trecută şi problema eliminării subvenţiei la căldură, dar şi investiţiile privind realizarea de branşamente pe orizontală, la care instituţia pe care o conduce asigură o cofinanţare. Legat de primul punct, preşedintele Consiliului Judeţean a opinat că deşi instituţia pe care o conduce nu poate asigura subvenţiile, sunt căutate variante pentru îmbunătăţirea serviciilor CET, în primul rând prin reabilitarea reţelelor primare de distribuţie a agentului termic.
„Vom demara curând procedura de achiziţie pentru lucrările de modernizare la reţelele termice tocmai pentru a reduce pierderile, tocmai pentru a conduce la un preţ sustenabil al gigacaloriei şi poate, repet, împreună cu toţi cei implicaţi, interesaţi, vom găsi şi alte soluţii pentru un sezon rece liniştit măcar, din acest punct de vedere”, a declarat edilul.
În acelaşi timp, Dumitru Beianu a anunţat că instituţia pe care o conduce împreună cu specialişti ai SCUT vor realiza o analiză cu privire la impactul pe care îl va avea eliminarea subvenţiilor la căldură.
„La această oră nici nu pot să evaluez care ar fi urmările unei asemenea demers, nu îl comentez, dar este evident că aici, la Giurgiu, într-o comunitate săracă, lucrurile vor sta mult mai rău decât până acum. Vom face o evaluare exactă a scărilor de bloc care au apelat la această soluţie a contorizării pe orizontală. Vom discuta cu conducerea SCUT pentru a afla care este numărul minim de consumatori, sub care dumnealor nu mai pot funcţiona în condiţii normale”.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu a anunţat că în prezent, circa 80 de scări de bloc sunt în evaluare pentru acordarea de sume de bani, sub formă de cofinanţare, pentru realizarea branşamentelor pe orizontală.