Actualitate

Intervențiile pompierilor în weekend

În acest sfârșit de săptămână, pompierii giurgiuveni au fost prezenți la datorie pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivel local.
Misiunile au vizat, în principal:
⦁ stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, în localitatea Bolintin Vale
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Mihăilești, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. În urma incendiului, au ars compartimentul motor, habitaclul și roțile autoturismului.
Cauza probabilă a incendiului a fost scurtcircuitul.
⦁ stingerea a nouă incendii de vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș și resturi menajere
Incendiile s-au manifestat în localitățile:
⦁ Giurgiu: au ars vegetație uscată și gunoi menajer pe o suprafață de aproximativ 8.000 mp;
⦁ Budeni: au ars vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș pe o suprafață de aproximativ 4.000 mp;
⦁ Vărăști: au ars vegetație uscată, gunoi menajer și mase plastice pe o suprafață de aproximativ 500 mp;
⦁ Sadina: a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 500 mp;
⦁ Popești: a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 3.000 mp;
⦁ Mogoșești: a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 20.000 mp.
Pentru stingerea incendiilor au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, Gărzilor de Interveție Colibași, Roata de Jos și Mihăilești și Punctului de Lucru Călugăreni, cu opt autospeciale de stingere cu apă și spumă.
Cauza probabilă a producerii incendiilor: foc deschis.
⦁ acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD în 13 situații.
Informare preventivă:
Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității.
Arderea miriștilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.
Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare.
Conform Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.
Arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, care este valabil o zi.
“Permisul de lucru cu foc” este documentul emis de autoritatea publică locală, sub forma unui formular tipizat, ca urmare a cererii primite din partea executantului lucrărilor. Cererea și permisul de lucru cu foc trebuie să conțină, în mod obligatoriu, perioada pentru care este solicitat/emis, inclusiv intervalele orare, persoanele care execută lucrarea, persoanele responsabile cu supravegherea, precum și măsurile ce vor fi adoptate premergător, pe timpul și după terminarea lucrărilor cu foc deschis.
Emiterea permisului se realizează, prin grija primarului, de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
Pe timpul arderii resturilor vegetale, cetăţenii sunt obligaţi:
⦁ să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale;
⦁ să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;
⦁ să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;
⦁ să anunţe imediat S.V.S.U. din localitate, primăria şi pompierii, în situaţia în care există pericolul extinderii focului, în afara perimetrului aprobat.
Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti.
Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!