Actualitate La zi Social

Gata cu pericolul de inundaţii, trecem la centralizarea pagubelor

cod-portocaliu-de-inundatii-pe-raurile-din-judetul-olt-116078-1Autorităţile giurgiuvene au terminat cu monitorizarea situaţiei în judeţul nostru, aflat până marţi sub avertizări hidrologice, şi trec acum la constatarea şi centralizarea pagubelor. Din fericire, la noi nu s-au înregistrat situaţii deosebite după ieşirea din matcă a râului Neajlov şi a afluenţilor acestuia.
Judeţul Giurgiu s-a aflat sub avertizări hidro de vineri şi până marţi la ora 12.00. Am trecut prin Cod Portocaliu de inundaţii, în prima parte a perioadei menţionate, iar apoi am rămas sub Cod Galben. Chiar dacă pericolul a trecut, autorităţile rămân pe teren.
Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Nina Carmen Crişu, a dispus constituirea unei comisii care să evalueze pagubele produse de inundaţii în judeţul nostru. Drept urmare, în perioada imediat următoare, această comisie se va deplasa în judeţ şi va stabili, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, dacă şi care au fost pagubele respective”, ne-a declarat căpitan Mădălina Boţoroagă, purtător de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Ce s-a întâmplat, totuşi, în judeţ, în urma revărsării râurilor Neajlov şi Dâmbovnic?
„La acest moment, putem spune că sunt afectate 9 localităţi, fiind vorba despre Crevedia Mare, Roata de Jos, Bucşani, Iepureşti, Singureni, Călugăreni, Bulbucata, Mihai Bravu şi Clejani. În sensul că mai sunt suprafeţe de terenuri agricole sau păşuni pe unde bălteşte apa”, a mai spus Mădălina Boţoroagă.
Suprafeţele de păşune şi terenuri agricole afectate sunt cuprinse între 10 hectare la Roata de Jos şi 1.000 de hectare la Călugăreni. De asemenea, câteva curţi ale unor gospodării au fost inundate, iar tot la Călugăreni au fost evacuate 150 de capre şi oi dintr-o stână. Situaţii deosebite, însă, nu au fost înregistrate. „Nu am avut persoane evacuate, nu am avut situaţii deosebite. Aceste suprafeţe unde s-au revărsat râurile au fost în imediata apropiere a acestora. Nu a surprins pe nimeni această ieşire din matcă a râurilor pe vreun teren agricol. Nu s-a impus nicio măsură specială”, a mai zis căpitan Boţoroagă.
Pe toată perioada avertizărilor hidrologice, au funcţionat comisii formate din reprezentanţi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă riverane, pentru monitorizarea râului Neajlov şi a afluenţilor acestuia. De asemenea, în teren au fost echipe mixte cu angajaţi ai instituţiilor amintite. De exemplu, vorbim despre 75 de pompieri, 50 de jandarmi şi 35 de salariaţi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor.
Cătălina Sfetcu
(sursă foto: ARHIVĂ)

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!