Giurgiuvean şi poet în vreme de ploaie, aşa cum se autodenumeşte adesea, Ionel Muscalu a lansat vineri, 15 aprilie, volumul de poezie „Ostatic la ferestrele vieţii”. Evenimentul s-a desfăşurat la Cafeneaua Turn, un loc încărcat de semnificaţii istorice, şi s-a bucurat de o prezenţă numeroasă din partea personalităţilor giurgiuvene şi nu numai. Opera lui Ionel Muscalu a găsit în acestea deopotrivă admiratori, dar şi critici avizaţi. Oameni de cultură, reprezentanţi ai autorităţilor locale – între care primarul Lucian Iliescu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Gavrilă – conducători ai instituţiilor culturale giurgiuvene, prieteni şi colegi ai autorului, jurnalişti, cu toţii au apreciat atât volumul lansat de poetul Ionel Muscalu, dar şi modul în care a fost organizată lansarea. I-au fost alături lui Ionel Muscalu, desigur, soţia şi fiul, bucuroşi deopotrivă să participe la un alt moment important pentru creaţia soţului şi tatălui.
„În totul, «Ostatic la ferestrele vieţii» este o carte dominată de eleganţa rostirii, de fine aluzii livreşti, de rafinată interiorizare a trăirilor. Ionel Muscalu ni se arată ca un poet matur, pe deplin capabil şi de alte izbânzi, cochetând elegant cu muzele şi neezitând să scoată limba, ştrengăreşte, în faţa oricărei scorţoşenii ori să dea cu tifla gravităţii plicticoase. Semn bun acesta – că maturizarea artistică nu s-a atins de suavitatea copilului pe care continuă să-l păstreze în sine. Nutresc convingerea că Ionel Muscalu se numără printre puţinii care ştiu să scrie grădini”, scrie jurnalistul şi scriitorul Dan Mucenic în prefaţă.
De remarcat este şi faptul că poeziile pe care le conţine „Ostatic la ferestrele vieţii” au fost apreciate de mii de cititori, fiind postate de-a lungul unui an de zile pe blogul lui Ionel Muscalu (ionelmuscalu.blogspot.com). „Este o carte a nopţilor”, spunea autorul în cadrul evenimentului din 15 aprilie. „Cred că au fost peste 6500 de cititori pe blog, din 66 de ţări. Nu vreau să fac politică în poezie, şi nici nu am făcut, chiar dacă marii poeţi nu au fost iubiţi de puterea din timpul lor. Eu, însă, mă simt iubit în oraşul meu, şi asta este ceea ce contează în primul rând”, a adăugat el.
Mai merită menţionat faptul că volumul a apărut cu sprijinul financiar a trei giurgiuveni generoşi, Toma Petcu, Gheorghe Spoială şi Ioan Teodorescu.