Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat vineri că în forma actuală proiectul de Cod Fiscal este „inaplicabil din punct de vedere economic”. Mugur Isărescu a propus Guvernului să revină asupra proiectului Codului Fiscal şi să aplice o reducere graduală a TVA.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat vineri că pachetul de reduceri fiscale prevăzute în proiectul Codului Fiscal „este inaplicabil din punct de vedere economic şi impactul său bugetar ar însemna o schimbare politică majoră”.
Isărescu a spus că reexaminarea Codului Fiscal în Parlament este un lucru înţelept.
„Pachetul de reduceri de taxe şi impozite, din punct de vedere economic şi financiar, este inaplicabil. (…) Trimiterea spre Parlament a Codului Fiscal spre examinare este un lucru înţelept. Este un proces legal în desfăşurare, este un drept al preşedintelui şi mai este ceva… Faptul că instituţiile statului român reacţionează chiar la o aprobare de 100% în Parlament. Există instituţii ale statului care reacţionează, ca şi Consiliul Fiscal, ca şi Banca Naţională. (…) Şi decizia premierului de a convoca sesiunea extraordinară a Parlamentului este una înţeleaptă”, a explicat guvernatorul BNR.
„Eu regret că un Cod Fiscal care cuprinde aceste reduceri de taxe este pus în dezbatere publică cu acest pachet de reduceri. Este un impact de 2,3% din PIB, peste 17 miliarde de lei”, a declarat Isărescu, care a amintit că în cazul în care aceste măsuri ar fi aplicate România va avea nevoie să se împrumute de pe pieţele externe pentru a acoperi deficitul creat.
Potrivit lui Isărescu, România nu are capacitatea necesară de a face faţă unei creşteri economice de 6-8%.
„Impactul este major. Nu putem aplica asemenea măsuri, asemenea dimensiuni, fără să negociem cu partenerii noştri. Avem creştere de 4%, unde vrem să mergem la 6-8%? Ne ţin motoarele pentru 8%? Noi avem creştere de 4%, suntem la viteză de croazieră, ar trebui să stăm pe pilot automat, dar noi tragem de manşă brutal cu 2,3% din PIB, pentru că 2,3 ni se pare că e puţin, iar economiştii nu spun nimic. Când ai creştere economică nu îţi trebuie deficite mai mari. Trebuie să ţii resursele să le cheltuieşti când economia scade. Când ai creştere economică nu îţi trebuie deficite mai mari. Trebuie să ţii resursele să le cheltuieşti când economia scade”, a completat Isărescu, potrivit Mediafax.
Guvernatorul BNR şi-a exprimat în urmă cu o săptămână poziţia faţă de adoptarea măsurilor de relaxare fiscală prevăzute în Codul Fiscal şi cel de Procedură Fiscală, atrăgând atenţia asupra dezechilibrelor care ar putea apărea pe termen lung.
Mugur Isărescu a declarat că misiunea viitoare a politicilor economice este de a păstra echilibrele macro restabilite cu greu după apariţia crizei, fiind o eroare să ignori lecţiile acesteia şi să cedezi tentaţiei de a alege măsuri cu consecinţe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung.
„Dacă perioada ajustărilor macroeconomice pare să se fi încheiat pentru România, misiunea viitoare a politicilor economice este aceea de a păstra echilibrele restaurate cu atâta trudă, de a da dovadă de prudenţă şi măsură în deciziile viitoare, deplasând totodată accentul spre reforme structurale de natură să împiedice potenţialul de creştere a economiei româneşti. Ar fi o eroare să ignorăm lecţiile crizei internaţionale şi experienţele noastre, cedând tentaţiei de a opta pentru măsuri cu consecinţe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung”, a declarat în urmă cu o săptămână guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la evenimentul aniversar dedicat împlinirii a 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand.
Codul Fiscal a fost retrimis în Parlament de preşedintele Klaus Iohannis, care a criticat măsurile prevăzute, spunând că de fapt nu reprezintă nicio relaxare fiscală. (Gandul.info)