Au trecut, deja, circa 2 luni de când giurgiuvenii au început să primească acasă plicurile cu cardurile de sănătate. Mulți nu știu, însă, la ce le folosește acest nou document, așa cum nu se știe nici dacă noile carduri vor fi, într-adevăr, obligatorii de la 1 ianuarie.
O parte din asigurații care au primit deja cardul de sănătate s-au și grăbit să meargă la medicul de familie, pentru a valida cardul. Numai că, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, medicii nu s-au dotat cu cititoare de carduri, așa că documentele nu pot fi validate.
Teoretic, prezentarea cardului va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2015. Aceasta înseamnă că, pe măsura prezentării la consultații, pacienții posesori de card trebuie să îl aibă obligatoriu la ei, ocazie cu care va fi activat. De asemenea, pacienții vor trebui să-și știe codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca.
Reprezentanții medicilor de familie au anunțat, deja, că nu vor accepta perturbarea activității cabinetelor pentru a activa cardurile pacienților care nu au nevoie de consultație. Tot în teorie, cardul de asigurat are rolul de a valida consultațiile, internările, eliberarea de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii, etc.
De la 1 ianuarie 2015, de fiecare dată când vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, pacienții le vor primi doar în baza cardulului, atât la medicul de familie cât și la orice alt cabinet, spital sau farmacie. Important de știut este și faptul că minorii nu au card, medicii urmând a folosi cardul părinților. Nu se știe, însă, cum se va rezolva situația copiilor ai căror părinți sunt plecați din țară, sau dacă părinții sunt neasigurați, ori în situația în care copiii sunt instituționalizați.
Un alt aspect legat de cardul de sănătate le vizează pe gravidele ce nu plătesc contribuțiile de sănătate: acestea vor fi asigurate doar pe perioada sarcinii. Cum medicii nu prea se grăbesc să își procure cititoarele de carduri (ce trebuie cumpărate pe cheltuiala proprie), rămâne de văzut dacă, într-adevăr, cardul de sănătate va putea fi folosit, efectiv, de la 1 ianuarie.