Cu siguranţă, în judeţul Giurgiu există cel puţin 100 de educatori, învăţători, profesori şi antrenori de excepţie, cu rezultate deosebite obţinute prin copiii şi tinerii pe care îi îndrumă. Totuşi, de ce la un apel al unei instituţii care vrea să îi premieze pentru performanţele lor, dascălii se ascund sau refuză să se facă ştiuţi? Ar trebui să fie mândri de ceea ce reuşesc să facă şi să aibă curajul să dea exemplu. Conducerea Consiliului Judeţean a anunţat recent că până la termenul limită de depunere a dosarelor pentru premierea celor mai buni 100 de dascăli din judeţ, respectiv 30 septembrie, foarte puţini au răspuns. Preşedintele Dumitru Beianu a lansat un nou apel, de această dată către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, despre care edilul spune că are informaţii, potrivit cărora, s-ar fi implicat în pregătirea Galei Cadrelor Didactice, dar, din păcate, în sens negativ.
„Cu şi mai mare tristeţe, trebuie să încep să dau crezare zvonurilor care acreditează ideea că, la nivelul Inspectoratului Şcolar se organizează, în mod instituţional, un boicot şi o descurajare în ceea ce priveşte acest eveniment. Fac precizarea că acest demers nu a pornit de la un partid, nici măcar nu este o iniţiativă pe care să mi-o asum. Am considerat că, în situaţia în care s-a întâmplat ce s-a întâmplat în acest an cu educaţia din România şi, implicit din judeţul Giurgiu, în situaţia în care convenim cu toţii că avem nevoie de copii bine pregătiţi ca să putem gândi un viitor mai bun, asemenea evenimente sunt pe deplin justificate”, a spus edilul.
Inspectorul Burgui, invitat pe scenă
Ca să elimine orice fel de speculaţii şi să determine conducerea Inspectoratului Şcolar să respecte un parteneriat asumat, Dumitru Beianu l-a invitat pe inspectorul şef Alexandru Burgui la discuţii, şi, ulterior, chiar pe scenă.
„Încerc să deblochez această neplăcută conjunctură creată şi îl invit public pe domnul inspector general Alexandru Burgui să înmâneze dumnealui premiile celor 100 de cadre didactice pe care ne-am angajat, cred eu împreună, să le prezentăm ca şi bune exemple pentru elevii, părinţii, dar şi pentru colegii lor”, a subliniat Beianu.
Consilierul PDL Ion Vasilache a scăpat, joia trecută, pe 29 septembrie, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean, o declaraţie riscantă tocmai pentru colegul său de partid, inspectorul Burgui. Vasilache a spus că ai săi colegi, el fiind cadru didactic, nu cunosc regulamentul competiţiei şi nici criteriile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea participa la gală.
Şi chiar aşa, de ce nu cunosc dascălii giurgiuveni criteriile de participare, dacă acestea au fost trimise de Consiliul Judeţean către Inspectoratul Şcolar pentru a fi date mai departe tuturor unităţilor de învăţământ? Au ajuns sau nu criteriile la destinaţie?
Oricum, CJ Giurgiu a decis prelungirea termenului de depunere a dosarelor de către cadrele didactice performante până la 15 octombrie. Criteriile vor fi afişate şi la sediile primăriilor din judeţ, tocmai pentru a ajunge la cât mai mulţi şi cât mai repede. Îi aşteptăm pe educatorii, învăţătorii, profesorii şi antrenorii giurgiuveni să îndrăznească să ignore eventualele presiuni şi să le arate elevilor ce înseamnă curajul şi respectul chiar pentru cei pe care îi îndrumă. Premierea dascălilor înseamnă automat şi recunoaşterea meritelor copiilor şi tinerilor care îi iau pe profesorii lor drept adevărate modele în viaţă.