Actualitate

Lucrările la Colegiul Naţional Ion Maiorescu, abandonate de mai bine de trei luni

O adevărată istorie prinsă între schele, saci de ciment şi grămezi de moloz. Vechea clădire a Colegiului Naţional “Ion Maiorescu” rămâne abandonată de constructori până când vor fi realocate fondurile necesare.

Emblematic pentru învăţământul giurgiuvean şi reprezentativ chiar şi pentru sistemul educaţional românesc.  Colegiul Naţional „Ion Maiorescu” se înscrie în cartea de istorie a oraşului nostru şi în jurul său a luat naştere de-a lungul anilor, o adevărată tradiţie. Tradiţie care astăzi zace printre schelele unui şantier părăsit de muncitori, printre stâlpii de rezistenţă ai acestei clădiri monument, cu o fundaţie adâncă de cinci metri, menită să reziste la fel de bine şi vremurilor ce vor urma. Muncitorii şi-au strâns demult mistriile şi lopeţile şi au părăsit şantierul pentru care nu s-au mai alocat bani. Au lăsat în urmă, ce-i drept, multă mizerie şi lucrări neterminate, în diferite stadii. E dezolant să vezi interiorul acestui liceu monumental şi să ghiceşti clasele după stâlpii rămaşi în picioare. Din 2007, de când s-a deschis şantierul, aici s-au executat lucrări de aproximativ 17 miliarde de lei vechi, la toate cele trei corpuri de clădire. Cel mai bine arată corpul 2, unde mai sunt necesare finisaje, montarea tâmplăriei şi racordul la utilităţi, pentru care ar fi necesare 12 miliarde. Aici s-ar putea relua cursurile din toamnă, dacă muncitorii s-ar apuca repede de treabă. Corpul 1 şi corpul 3 se află însă într-un stadiu inferior. Aici ar fi necesare 44 de miliarde de lei vechi, pentru a putea fi date în folosinţă sălile de clasă şi anexele. Matematic vorbind, Colegiul Naţional Ion Maiorescu ar mai avea nevoie de circa 56 de miliarde pentru a încheia reparaţiile şi reabilitările începute în urmă cu patru ani.

Realist vorbind însă, am putea spune că această clădire monument are nevoie de atenţia şi implicarea autorităţilor centrale care să îşi aplece privirea şi asupra acestui edificiu lăsat în paragină de trei luni. După cum ne-a declarat conducerea liceului, ministerul Educaţiei răspunde la numeroasele adrese foarte simplu. Nu sunt bani. Din păcate, pentru o lucrare de asemenea anvergură autorităţile locale şi judeţene sunt depăşite. Nu au ezitat însă să se implice în această problemă. Ultima soluţie la care s-au gândit profesorii şi elevii este constituirea unei asociaţii.

“Pro Maiorescu” a luat naştere de curând şi prin intermediul acesteia se vor strânge bani şi se vor face donaţii pentru liceu. Mai mult, pe holul colegiului există şi o urnă în care se strâng bani, sub sloganul “Un leu pentru liceu!”

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!