În curând, autorităţile giurgiuvene nu vor mai plăti atât de mult pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor. Asta pentru că la începutul anului viitor, depozitul de deşeuri de la Frăteşti va deveni funcţional. Lucrările programate pentru 2011 la Centrul pentru Management Integrat al Deşeurilor vor fi încheiate pe 15 decembrie. La această oră, conform graficului de execuţie, lucrările sunt realizate în proporţie de 70%. În prezent, lucrările la prima celulă în care vor fi depozitate deşeurile sunt finalizate integral. În cursul acestei săptămâni urmează să fie adusă şi staţia de tratare a apelor uzate care sunt colectate din această celulă.
Dumitru Beianu, preşedinte Consiliul Judeţean Giurgiu – „Giurgiu, pe acest proiect, este printre cele mai avansate din ţară ca şi proiect şi nu avem nicio emoţie pentru parcursul pe care îl mai aveam de îndeplinit, până la finalizarea proiectului. Nu am avut niciun fel de probleme cu organismul care aprobă tranşele de finanţare, cum la rândul lor, dumnealor nu au avut niciun fel de problemă în a le pune la dispoziţie documentele aşa cum trebuiesc completate şi înaintate cronologic, ca să fie respectate toate regulile prestabilite.”
În prezent, este instalat cântarul rutier care va măsura cantităţile de deşeuri intrate în depozit, iar în perioada rămasă până în aprilie urmează să fie finalizate Hala de Sortare, Staţia Peco, Atelierul auto, clădirea administrativă, cabina poartă şi alte instalaţii anexe, necesare funcţionării integrate a depozitului de deşeuri. O componentă importantă în funcţionarea centrului este şi cea de sortare în vederea reciclării.
Ioan Corneliu Henţiu, director departament Iridex Group Construcţii SRL – „Pe linia tehnologică după cântărire se intră în hala de sortare, unde se reciclează practic deşeurile reciclabile – carton, pet-uri, polietilene, şi tot ceea ce se mai poate valorifica. În cadrul liniei de sortare există şi un separator magnetic, care culege practic metale. După efectuarea sortării, ce se poate valorifica se balotează şi se presează în vederea eficientizării transportului către societăţile care colectează. Restul de deşeuri care nu se reciclează, se depozitează în celulă.”
Finalizarea lucrărilor la întregul depozit este estimată pentru luna aprilie 2012, urmând ca tot în cursul primei jumătăţi a anului viitor să fie organizate licitaţii pentru operatorii care vor colecta şi administra acest depozit de deşeuri.