Chiar dacă în multe zone ale judeţului Giurgiu, zăpada nu a făcut prăpăd ca în 1954, sau ca în Buzău ori Vrancea zilele trecute, am avut totuşi sute de oameni prinşi în localităţi izolate din cauza nămeţilor care, prin prisma viscolului, au acoperit porţiuni însemnate din unele drumuri judeţene. N-am avut, aşadar, nămeţi cât casa pe lângă gospodării, dar au fost munţi de zăpadă, şi de 4 metri în înălţime, pe unele dintre cele mai importante artere. Au existat nopţi la rând nedormite pentru lucrătorii de pe utilajele de deszăpezire ale Consiliului Judeţean şi pentru pompieri, ambulanţieri, jandarmi, poliţişti şi voluntari ai Crucii Roşii. N-am avut comune întregi rupte de restul lumii, dar au existat totuşi sinistraţi la care au fost trimise ajutoare constând în alimente şi apă, colectate de la giurgiuveni.
Începând de duminică, 12 februarie, judeţul nostru intra din nou sub o avertizare meteo de ninsori abundente şi viscol, iar lupta autorităţilor giurgiuvene cu nămeţii a continuat, fără să fi apucat să se odihnească după bătăliile anterioare.
Fără îndoială, pe partea de sud, cele mai mari probleme le-au făcut drumurile judeţene 503 A Onceşti-Răsuceni şi 504 Giurgiu-Putineiu. Închise în perioadele cu viscol, cele două căi de acces au necesitat mai apoi continuu intervenţia utilajelor de deszăpezire. S-a acţionat astfel zi şi noapte pentru a fi limitate efectele ninsorii fără precedent în zonele amintite.
Nămeţi de 4 metri în înălţime au dat fiori şi pe unele drumuri comunale, precum cel ce leagă Stăneşti de DJ 504. Primarul Silvian Şiu a dispus intervenţia unui utilaj de deszăpezire ce a lucrat mai bine de 24 de ore pentru eliberarea măcar a unui sens de mers al arterei menţionate. Edilul a spus că pentru acţiunea de deszăpezire atât pe drumul 117, cât şi în localităţile pe care le administrează, a primit sprijinul mai multor firme, acestea ajutându-l cu utilaje pentru degajarea carosabilului de zăpadă. În plus, Silvian Şiu a beneficiat de sprijin şi de la municipiu.
Apeluri disperate, misiuni îndeplinite
În intervalele orare caracterizate prin vânt ce atingea în rafale peste 55 de kilometri la oră şi ninsoare abundentă, la urgenţele medicale anunţate la 112 se putea ajunge doar cu buldoexcavatoarele înainte.
Unul dintre cele mai dificile cazuri s-a înregistrat luni, 13 februarie, în satul Cucuruzu, sat izolat la momentul respectiv. Părinţii unui copil în vârstă de 7 luni au chemat ambulanţa pentru că micuţul lor avea febră şi vărsături. Potrivit ISU Giurgiu, s-a încercat chemarea unui elicopter ce nu a putut însă decola din cauza vremii.
„La ora 11.48, a plecat ambulanta tip B2, ambulanţier Pitulice Ion cu doi asistenţi medicali, Vicenţiu Burtavel şi Asan Dănuţ. La ieşirea din Izvoarele spre Cucuruzu, drumul fiind blocat, cei doi asistenţi au plecat cu două tractoare către Cucuruzu şi apoi pe jos, până la domiciliul copilului. La ora 16.00, copilul a fost preluat de cei doi asistenţi, starea lui fiind stabilă, iar la ora 16.33 au ajuns cu el la ambulanţă, mergând apoi către Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu.”, se arată într-un comunicat al Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
Pe de altă parte, tot pe 13 februarie, într-un comunicat de presă al ISU este specificat că au fost 18 urgenţe medicale la care au intervenit cei de la SMURD.
Au fost cazuri de afecţiuni cardiace, stări febrile, tahicardii, dureri lombare, hipotermii la giurgiuveni aflaţi în localităţi precum Ulmi, Crevedia Mare, Găiseni, Clejani, Letca Nouă, Mihăileşti sau Răsuceni.
„În foarte multe cazuri, intervenţia a fost îngreunată de căderile masive de zăpadă, fiind nevoie de o cooperare foarte strânsă între Prefectura Giurgiu, Consiliul Judeţean Giurgiu, ISU Giurgiu, Serviciul de Ambulanţă Giurgiu, Bazele care acţionează pe drumurile judeţene, Secţia Drumuri Naţionale Bucureşti Sud şi primarii din comunele în care s-a intervenit.”, este precizat într-un comunicat al ISU.
Au fost, de asemenea, trei cazuri deosebite pentru care pompierii, ambulanţierii şi jandarmii au mers fie pe jos kilometri în şir, fie cu tractoarele, pe câmp, pentru a-i salva pe oameni.
Pe de altă parte, începând de duminică, 12 februarie, în incinta unui hipermarket din municipiu a fost deschis un centru de colectare a ajutoarelor pentru sinistraţi. Giurgiuvenii s-au dovedit receptivi la problemele sinistraţilor şi au făcut donaţii constând în alimente greu perisabile şi apă. Din produsele colectate în primele zile, au fost făcute 107 pachete care luni, 13 februarie, au ajuns la locuitorii din Toporu şi Izvoru.