Actualitate Educație La zi ORDINE PUBLICA Social

Lupta pentru creșterea capacității de apărare și scăderea vulnerabilității tinerilor în fața consumului de droguri continuă

Coincidență sau nu, în ziua în care s-au împlinit nouă luni de la preluarea comenzii IPJ Giurgiu, cms. șef de poliție Cătălin Țone a vorbit despre un subiect pe care il cunoaște mai bine ca oricine: planul comun de măsuri pentru creșterea capacității de apărare și scăderea vulnerabilității tinerilor în fața consumului de droguri.
Este pentru prima dată când, la nivelul judetului, prin ordin de prefect, se constituie o comisie în acest sens, astfel încât instituțiile cu atribuții în domeniu să facă front comun în lupta împotriva drogurilor, fie că vorbim de prevenire, combaterea sau asistența consumatorilor. Așa se face că, grație măsurilor luate, în ultimele luni, numărul conducătorilor auto depistați în trafic sub influența substanțelor psihoactive a crescut și, totodată, și numărul acțiunilor de prevenire în școli și comunitate a fost în același trend ascendent. 
Joi 26 iulie a.c., a avut loc la sediul Instituției Prefectului Giurgiu în cadrul Colegiului Prefectural, o conferință de presă ce a avut ca temă – Planul comun de măsuri pentru creșterea capacității de apărare și scăderea vulnerabilității tinerilor în fața consumului de droguri, precum și a traficului de persoane, pe semestrul al doilea, conferință la care au luat parte prefectul Nina Carmen Crișu si subprefect Adriana Puțaru.

În calitate de coordonator al acestei activității, Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu prezintă trimestrial în ședința de colegiu prefectural, raportul cu privire la stadiul realizării planului comun de măsuri, conform unei hotărâri a Colegiului prefectural, nr. 2 din 01 februarie 2018.
Ca și prima dată, în materialul supus atenției celor prezenți la conferință – șefi ai instituțiilor deconcentrate și mass-media, comisarul șef de poliție Marian Cătălin Țone, împuternicit inpector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu a prezentat competențele legale pe linia prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri ale fiecărei instituții implicate, precum și rezultatele obținute in semestrul doi, vizibil superioare față de primul semestru, lăsând a se înțelege că e loc și de mai bine.
Astfel, în perioada analizată Serviciul de Combatere a Crimei Organizate sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T au cercetat un număr de 24 persoane, au constatat un număr de 18 infracțiuni, 2 masuri preventive, au fost dispuse două rețineri fiind capturate 38 grame heroină, 5 gr cannabis, 19 gr etnobotanice, 24 comprimate metadonă. În primul semestru, însă, situația s-a prezentat astfel: SCCO sub coordonarea procurorilor DIICOT au cercetat un număr de 18 persoane, au constatat un număr de 14 infracțiuni, au fost dispuse două rețineri fiind capturate 750 de grame de cannabis, 5 grame de etnobotanice și 5 grame de hașiș.
Efortul a fost unul comun al tuturor instituțiilor implicate în reducerea cererii și ofertei de droguri, astfel IJJ Giurgiu a depistat 2 persoane avand droguri și a înaintat către SCCO 12 cazuri.
O atenție aparte s-a acordat asistenței consumatorilor de droguri: Centrul de Prevenire, Evaluare și Combatere Antidrog a derulat 8 activităti pentru includerea in programe de asistență medicală, socială și psihologică a beneficiarilor deferiți de DIICOT, 10 activități de asigurare a asistenței consumatorilor, 6 evaluări EUROPASI și 3 activități de asigurare a managementului de caz. DGASPC a identificat 2 cazuri de persoane consumatoare de droguri, iar cei de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului județean a transmis către CPECA pentru implementare 32 de fișe standard de înregistrare a consumatorilor ce au ajuns la urgențe.
Potrivit analizei, Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu a constatat un număr de 21 de infracțiuni de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influența drogurilor, 2 persoane depistate in flagrant, a desfășurat un număr de 23 activității independente de prevenire și 6 activității în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Giurgiu. Aceasta din urma a avut 62 de activitati desfășurate independent, iar IJJ Giurgiu, 10 acțiuni.
Ca și în primul trimestru al anului 2018, în trimestrul al doilea instituțiile implicate au derulat programele de prevenire – Necenzurat, Cum sa creștem sanătoși , ABC-ul Emoțiilor, Drogurile schimbă destine,, Pot altfel și Mesajul meu antidrog.
Pe linia traficului de persoane, Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu a executat 20 de activități de prevenire independente sau în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, față de 10 în primul trimestru. Și numărul localităților în care au mers cei de la prevenire a crescut de la 6 la 8.
Și Serviciul de Combatere a Crimei Organizate a constatat, în perioada de referință, 2 infracțiuni de trafic de persoane fiind cercetate 6 persoane.
La această activitate au participat reprezentanții instituțiilor cu atribuții in aplicarea Strategiei Antidrog a Județului Giurgiu prin Planul de acțiune pentru implementarea strategiei județene pentru perioada 2017- 2020.
Prefectul judetului, Nina Carmen Crisu s-a declarat mulțumită de activitatea desfășurată, felicitându-l pe șeful IPJ Giurgiu pentru prezentarea profesionistă și coordonarea comisiei de monitorizare. De altfel, județul Giurgiu este singurul în care se desfășoară trimestrial o asemenea analiză.

M. M. 

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!