IPJ Giurgiu informează că în ultima perioadă au existat situații în care persoane din mediul rural în special au fost păcălite prin metoda „împrietenirii”, metodele fiind prezentate, de altfel, de poliţişti în cadrul activităţilor de informare derulate din casă în casă, pentru ca oamenii să realizeze dimensiunea fenomenului infracţional şi modalităţile de manifestare. Insă, cu toate acestea, în mediul rural bătrânii se lasă usor pacăliți şi astfel cad pradă escrocilor.
Printr-un comunicat, poliția giurgiuveană anuntă că „în ultima perioadă pe raza județului Giurgiu, precum și în zonele limitrofe, au fost comise furturi prin metoda „împrietenirii”. Astfel, persoane necunoscute s-au deplasat la domiciliile unor bătrâni, în special, în zonele rurale și le-au comunicat faptul că datorează o sumă de bani unui membru al familiei acestora, care în momentul respectiv, nu se afla la domiciliu. Cu această ocazie, au înmânat o bancnotă mai mare valoric, ceea ce necesita primirea unui rest din partea persoanelor vizate. Pentru a înmâna restul, bătrânii în cauză s-au deplasat în locuință la locul unde își țineau economiile, fapt vizualizat cu atenție de către persoanele care i-au abordat. După primirea restului, pentru a distrage atenția, cei în cauză solicită de regulă fie cumpărarea de păsări sau vin, fie cer o… buturugă, sub pretextul că au pană la autoturismul cu care se deplasează.
Cât timp bătrânul merge să ducă la îndeplinire solicitarea, una dintre persoane pătrunde în locuință de unde sustrage economiile sau diverse lucruri de valoare.
Având în vedere acest mod de operare, atenționăm cetățenii să nu dea în niciun caz curs unor asemenea abordări și în condițiile în care se produce un eveniment sau observă autovehicule străine să sesizeze Poliția sunând la 112„.
Asadar, potrivit oamenilor legii metoda abordată serveste unui singur scop, acela de a pătrunde în locuinţele oamenilor de unde escrocii reuşesc să sustragă sume de bani sau de a iniţia relaţii de aparentă prietenie pentru a câştiga încrederea victimelor. Din acest motiv, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu creadă că sunt reale poveştile spuse de necunoscuţii care se prezintă la uşa lor sub varii pretexte şi, mai mult decât atât, să nu le permită accesul în imobil.
De altfel, poliţiştii giurgiuveni au lansat Programul de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului care are ca direcţii de acţiune si prevenirea furturilor, respectiv, prevenirea faptelor de tâlhărie. Astfel au fost iniţiate ample activităţi de informare la nivelul întregului judeţ, fiind abordată problematica infracţiunilor de înşelăciune, plecând de la modalităţile diverse de manifestare a fenomenului, dar şi de la cazuistica din ultima perioadă. Pe lângă pliante, conţinând recomandări pentru prevenirea înşelăciunilor prin diverse moduri de operare, poliţiştii au ales şi varianta discutiei directe cu cetăţenii care, speră ei, să dea mai mult roade.
M. M.