Postul Paştelui este cel mai lung şi totodată cel mai strict post de peste an. Pe parcursul celor şapte săptămâni de post, credincioşii pot mânca legume, fructe, fasole, cartofi, cereale. Nu au voie să consume alimente de origine animală şi au doar două dezlegări la peşte, una de Bunavestire şi cea de-a doua în ziua de Florii, pe 17 aprilie.
Cei care aleg să ţină post ştiu deja că nu este tocmai ieftin să adopţi un meniu vegetarian, chiar dacă ne aflăm în prag de primăvară. În cazul pensionarilor care vor să postească, situaţia este chiar mai dificilă, având în vedere că veniturile lor sunt foarte mici şi că, în cazul multora, alimentaţia trebuie să respecte anumite standarde impuse de o anumită afecţiune delicată. “E scump, trece postul şi noi nu apucăm să gustăm din toate”, ne-a mărturisit o pensionară. Persoanele care postesc pot opta pentru salate, mâncare de legume, orez, mâncare de fasole sau cartofi, prune uscate preparate în diferite feluri, soia de diverse tipuri. Preţul verdeţurilor este aproape la fel ca şi acum o săptămână. Salata şi ridichiile costă 2 lei, spanacul patru lei, ceapa şi usturoiul verde un leu şi cincizeci de bani, fasolea verde între 5 şi 7 lei, roşiile costă 5 lei, cartofii 2 lei şi 70 de bani, ciupercile 9 lei, dovleceii şi vinetele se cumpără cu 8 lei, merele cu 4 lei , bananele cu 6 lei şi prunele uscate cu 10 lei kilogramul. În aceste condiţii, o masă de post costă cel puţin 20 de lei, dar poate ajunge şi la sume mai mari.