Actualitate

Mandatul de vicepreşedinte al lui Cristian Marciu (PSD) a încetat luni, 28 ianuarie, înainte de termen, prin votul consilierilor judeţeni

Întruniţi în şedinţă ordinară, consilierii judeţeni au avut aşadar pe ordinea de zi şi punctul prin care au luat act de încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, a calităţii de consilier judeţean a lui Cristian Marciu. Înainte de procedura specifică, unul dintre colegii săi de partid a luat cuvântul, în apărarea vicepreşedintelui.

Din cei 24 de consilieri prezenţi la şedinţă, 17 au votat pentru încetarea mandatului lui Marciu, iar şapte au fost împotrivă. Surse din USL Giurgiu au declarat că, iniţial, liberalii îşi anunţaseră susţinerea pentru Marciu, însă, este evident că acest lucru nu s-a întâmplat.

Atribuţiile Agenţiei Naţionale de Integritate sunt reglementate de Legea 176 din 2010. Astfel, ANI cercetează cazurile de conflict de interese, atunci când este luată o decizie ce influenţează un interes propriu, dar şi cazurile de incompatibilitate. Sunt două situaţii urmărite de ANI, atunci când sunt ocupate de aceeaşi persoană mai multe funcţii al căror cumul este interzis de lege, dar şi atunci când averea nu este justificată.

Incompatibilitatea lui Cristian Marciu a fost însă stabilită de ANI printr-o altă lege, cea a aleşilor locali, adică 161 per 2003.

În articolul 90 al actului normativ respectiv, este specificat: „consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, manager, administrator, membru al unui consiliu de administraţie sau cenzor, ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau majoritar de sta, nu pot încheia contracte comerciale de prestări servicii de executare de lucrări, de furnizare produse sau contracte de asociere cu autorităţi publice din care fac parte, cu instituţii sau regiile autonime de interes local, aflate în subordinea ori autoritatea consiliului judeţean respectiv, ori cu societăţile comerciale înfiinţate de către consiliile judeţene respective”. CARTON

Însă, Cristian Marciu, în perioada 2008- 2012, nu a avut funcţii de conducere! Vă reamintim că ANI l-a găsit incompatibil pe Marciu în perioada 2010-2011, când social-democratul, pe atunci consilier judeţean, a avut trei contracte de dirigenţie de şantier, două la Spitalul Judeţean Giurgiu şi unul la Direcţia Judeţeană de Transport.

Revenind, tot legea 161 arată că „încălcarea dispoziţiilor atrage încetarea de drept a mandatului de ales local la data încheierii contractelor, iar constatarea încetării de drept a mandatului de consilier judeţean se face prin Ordin al prefectului, la propunerea secretarului unităţii administrativ teritoriale respective.

Votul de luni, 28 ianuarie, din Consiliul Judeţean, nu a avut la bază un asemenea ordin al prefectului.

Tot în legea 161, art. 92 specifică: „Prevederile referitoare la încheierea de drept a mandatului nu se aplică dacă până la emiterea ordinului de către prefect se face dovada că încălcarea dispoziţiilor articolului 90 a încetat”.

Asta înseamnă deci, că vorbim despre două perioade diferite, iar cea pentru care Marciu a fost declarat incompatibil… nu mai există.

Consiliul Judeţean a luat însă act de încetarea de drept a mandatului actual, în baza articolului 25 din Legea ANI 176 din 2010. Acesta specifică: „persoana faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, ce face obiectul prezentei legi, cu EXCEPŢIA CELOR ELECTORALE, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării din funcţie!”.

La reamintim consilierilor judeţeni care au votat astăzi că nu sunt demnitari şi nici funcţionari publici, aşa cum nu a fost nici Cristian Marciu.

Aşadar, Marciu a rămas fără mandat deşi nu a existat un ordin al prefectului în acest sens, nu este demnitar, şi, în plus, conform legii ANI, tot articolul 25, alineatul 2, teza 2, această interdicţie de 3 ani trebuia să opereze nu de acum, din 28 ianuarie 2013, ci de la data rămânerii definitive a raportului ANI în cazul Marciu, adică de la 1 iulie 2012.

Toate aceste probleme şi inadvertenţe au fost descoperite cu ajutorul unor avocaţi din Giurgiu. Din păcate, lui Cristian Marciu nu-i permite legea să conteste hotărârea Consiliului judeţean privind încetarea mandatului, ci acest lucru îl mai poate face doar prefectul, prin atacare în contencios administrativ. Vom reveni cu amănunte.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!