Aşteptate cu emoţii, rezultatele evaluării naţionale arată, şi în acest an, un nivel dezastruos al învăţământului giurgiuvean.
Şi asta pentru că, cel puţin înainte de rezolvarea contestaţiilor, judeţul Giurgiu ocupă ultimul loc din ţară în privinţa notelor peste 5. 947 din cei 2394 de absolvenţi ai claselor a opta care au susţinut evaluarea naţională nu au reuşit să obţină medii peste 5, ceea ce înseamnă că procentul celor care au reuşit să promoveze aceste teste este de 60,23%, un procent ce clasează judeţul Giurgiu pe ultimul loc din ţară, media naţională a mediilor peste 5 fiind de 70,8%.
Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar, 174 de candidaţi au obţinut medii cuprinse între 9 şi 9,99, în timp ce patru elevi au trecut de evaluarea naţională cu media 10. Este vorba despre trei eleve ale unor şcoli din mediul rural – Moraru Andreea Nicoleta, şcoala Crevedia Mare, Neaţă Andreea Georgiana, scoala Vanatorii Mici, Badea Alendra Eliana, Scoala Stoenesti – şi un elev de la şcoala numărul 8, din municipiu: Radoi Bogdan Mihai. 33 de note de 10 au fost obţinute la proba de matematică şi doar 13 la română.
Ca şi în alte judeţe, şi la Giurgiu proba de limba română a fost cea care a creat cele mai multe probleme, aspect reflectat şi în contestaţiile depuse după examen. Deşi numărul elevilor ce nu au reuşit să obţină media 5 este mare, cel al contestaţiilor depuse este relativ mic: numai 74. Este vorba despre 18 contestaţii la matematică şi 56 la Limba română. În funcţie de notele finale de la Capacitate 2014, ce vor fi publicate marţi, elevii îşi pot calcula media de admitere la liceu, medii finale ce vor fi publicate pe edu.ro pe 4 iulie.
Anul acesta, spre deosebire de anii trecuţi, rezultatul de la capacitate reprezintă 75% din media de admitere, iar 25% este media anilor de gimanziu. Astfel, nota finală se calculează după formula următoare: media notelor din gimnaziu se adună cu media de la Capacitate înmulţită cu 3, apoi totul se împarte la 4.