Actualitate

NATIONAL: Măsuri concrete luate de Ministerul Mediului pentru stoparea tăierilor ilegale de arbori

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat, miercuri, că se vor lua o serie de masuri pentru stoparea tăierilor ilegale de arbori din pădurile țării.

Concret, începând cu luna martie, pădurile vor fi monitorizate prin supraveghere satelitară, cu capacitate de detecţie a celor mai mici modificări ȋn coronamentul pădurilor, iar traseul arborilor extraşi din pădure va fi monitorizat prin dispozitive GPS obligatorii amplasate pe camioanele de transport. Totodată, transporturile de material lemnos vor fi monitorizate prin camere de supraveghere amplasate pe drumurile publice, iar serviciul de urgenţă 112 va avea un dispecerat specializat pentru avertizările posibilelor infracţiuni forestiere.

Și Codul Silvic va suferi modificări substanţiale, în sensul că transportul materialelor lemnoase fără documente specifice va deveni infracţiune, la fel cum orice tăiere sau furt de arbori din pădurile României va deveni infracţiune, indiferent de valoarea prejudiciului produs.

”Singura metodă pe care au aplicat-o în mod intenţionat cei care au condus Guvernul şi ministerul, anterior, a fost amânarea la nesfârşit a implementării unor soluţii care ar putea stopa, cu adevărat, tăierile ilegale din România. Mă refer la SUMAL (Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase) şi la toate celelalte aplicaţii care ar fi trebuit să fie implementate cu prioritate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Aceste sisteme trebuiau introduse de mult, dar grupuri de interese au reuşit să ȋşi plaseze în fruntea ministerului oameni care să le servească scopul de a putea tăia, de a putea fura nestingheriţi din pădurile României. Aceste practici s-au oprit odată cu venirea mea la Minister, iar printre multele priorităţi de mediu pe care le are România, eu am plasat pădurile pe locul 1 ȋntre obiectivele mele”, a declarat Costel Alexe.

Comisia Europeana (CE) îndeamnă România să pună în aplicare în mod corect Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice firmelor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recoltați in mod ilegal.

„Vineri mă voi deplasa la Bruxelles, unde voi avea întâlnire tete-a-tete cu comisarul de mediu şi evident îi voi spune tot ceea ce facem, ce am început în aceste trei luni de când conducem ministerul şi cum voi reuşi să limitez ȋn prima fază şi să stopez definitiv tăierile ilegale din România, odată ce vom avea toate instrumentele de supraveghe funcţionale şi toate pârghiile de intervenţie, obţinute prin modificări legislative, la ȋndemână”, a mai precizat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!